Nederland Zingt op Zondag

6 mei 2012, 08:55

Ds. Arie van der Veer heeft een bijzondere ontmoeting met de Joodse Estha Gobes en de Friese Bouwe Wierdsma.

De Joodse Estha Gobes kwam in september 1943 bij de familie Wierdsma in Sneek in huis. Het 4-jarige meisje had in korte tijd al heel wat onderduikadressen gehad. Maar bij de Wierdsma's en hun twaalf kinderen zou ze rest van de oorlog blijven. Een van hen was Bouwe, en Estha werd als een jonger zusje voor hem. Dat is ze nog altijd, ook al woont ze al meer dan 40 jaar in Israël.

 

In deze herhaling gaat ds. Arie van der Veer met Estha en Bouwe terug naar Sneek en blikken ze terug op de spannende oorlogsjaren. Vijfenvijftig jaar na de oorlog eert Estha haar onderduikouders door ervoor te zorgen dat ze postuum de Yad Vashem-onderscheiding krijgen, de hoogste Israëlische onderscheiding voor hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: