Nederland Zingt in de Zomer (7)

15 juli 2012, 08:55

Ds. Wigle Tamboer is in deze zomeraflevering in Maassluis. Hij brengt met Gerry Hanneman een bezoek aan de Grote Kerk.

In deze zomeraflevering staat Maassluis centraal: de eerste stad aan de Waterweg. De plaats is echter ook bekend van het boek 'Het Psalmenoproer', dat Maarten 't Hart schreef naar aanleiding van de kerkelijke oproer die in de 18e eeuw ontstond in onder andere Maassluis.

 

De aanleiding voor de Maassluysse Psalmoproer was de nieuwe berijming die de Staten-Generaal in 1773 invoerde. Bovendien besloten de lokale kerkenraden in die periode sneller te gaan zingen. Vooral de vissers kwamen tegen deze nieuwe manier van zingen in opstand, omdat zij de oude berijming uit het hoofd geleerd hadden en deze kenden. De nieuwe wijze van zingen vonden kerkmeesters en bestuurders van de stad echter mooier, maar het invoeren hiervan liep uit op grote rellen.

 

Mevrouw Gerry Hanneman neemt ons mee naar de Grote Kerk: toentertijd het strijdtoneel van de oproer, waar zelfs tijdens kerkdiensten geroepen en getierd werd.

 

Daarnaast vertelt Piet Houtman waarom het lied 'Heer, U bent mijn leven' goed bij hem past na zijn ernstige ski-ongeluk in Oostenrijk. Hij had een hersenbloeding en schedelbasisfractuur, lag 40 dagen op de intensive care en was eenzijdig verlamd, maar is nu blij dat hij nog leeft en zo goed hersteld is.

 

De interviews worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Cunerakerk in Rhenen. Ds. Wigle Tamboer houdt de meditatie en sluit af met gebed.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: