Nederland Zingt in de Zomer (8)

22 juli 2012, 08:55

Ds. Wigle Tamboer ontmoet in Brielle, de stad van de Watergeuzen, onder andere Koos Steentjes.

Deze zomeraflevering komt vanuit Brielle: de stad van de Watergeuzen. Dat water voor het kleine plaatsje altijd een belangrijke bron van werk geweest is, bewijst het zakkendragershuisje.

Hier kwamen zakkendragers - mensen die de schepen losten en laadden - samen om te kijken of er werk was. Dit werd aangegeven met een bel die door de meesters geluid werd als er werk was. Er werd vervolgens gedobbeld wie de werkzaamheden op zich mocht nemen.

 

In 1946 werd het zakkendragershuisje afgebroken. Een aantal Briellenaren liet het hier echter niet bij zitten. Ze bouwden het huisje zo'n vijf jaar geleden weer in de originele staat op. Eén van hen is Koos Steentjes. Hij vertelt over de geschiedenis van deze kleine ontdekking in Brielle.

 

Luuk van Oudenaarde is gepensioneerd fietsenmaker. Af en toe klust hij bij in de fietsenzaak die zijn zoon overgenomen heeft. Vijfendertig jaar geleden werd Luuk van kerkganger gelovige. Daarom spreekt het lied 'Abba Vader' hem erg aan, en met name de regel 'U behoor ik toe'. Luuk: "God kan met mij doen en laten wat Hij wil. Ook als het moeilijk wordt".

 

De uitzending wordt afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Grote Kerk in Vollenhove en ds. Wigle Tamboer sluit af met meditatie en gebed.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: