Nederland Zingt

16 maart 2013, 19:00

Een speciale uitzending met liederen rond het thema 'Lam Gods'.

De Latijnse uitdrukking voor het Lam Gods is Agnus Dei. Het verwijst naar Jezus Christus, Die de zonden van de mens verzoent. Het offer van een lam en het bloed van het lam zijn in de godsdiensten van het Midden-Oosten een vaker gebruikt beeld. Bekende liederen rond dit thema zijn: 'k Heb geloofd en daarom zing ik, Aanschouw het Lam van God en natuurlijk Agnus Dei.

Agnus Dei - een korte film van kunstenaar Willem Zijlstra
'Het Lam van God voor ons geslacht'. Een zin die vaak gezongen wordt in kerken. Maar weten mensen nog wel waar ze over zingen? Beeldend kunstenaar Willem Zijlstra vroeg zich dit af en het liet hem niet meer los. Hij ontwikkelde een kunstproject waarin hij in drie passages terug gaat naar de kern van Pasen. Een verhaal dat hij vertelt in beeld, muziek en dans. Het Schouwburgplein in Rotterdam, de Maasvlakte en de Broerekerk in Bolsward vormen achtereenvolgens het decor. Willem Zijlstra maakte de korte film Agnus Dei van het kunstproject. Met medewerking van dansers van de Erasmus Dance Company en klassiek sopraan Ellen Schuring.

De film Agnus Dei wordt uitgezonden op Tweede Paasdag, maandag 1 april, om 16.10 uur op Nederland 2.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: