Nederland Zingt op Zondag

5 mei 2013, 08:55

Wigle Tamboer ontmoet 'bevrijdingskind' Anneke Hölsgens. Ze vertelt hoe ze zich na een lange zoektocht pas echt bevrijd kon voelen.

'Ik heb zo vaak alle moed bij elkaar geraapt en geprobeerd aan mijn moeder te vragen wie nu echt mijn vader was, maar dan werd mijn keel zo dik dat de vraag er niet uitkwam.' Vijf mei is Bevrijdingsdag. Voor veel Nederlanders die de bevrijding hebben meegemaakt een dag vol euforie en geluk. Dit geldt vaak niet voor 'bevrijdingskinderen'.

Anneke Hölsgens is bevrijdingskind. Haar vader was een Engelse soldaat die bij haar moeder ingekwartierd was tijdens de oorlog. Hoewel Anneke al vanaf haar geboorte ongewenst was, heeft haar stiefvader, die na de oorlog terugkeerde van de Arbeitseinzats, haar wel erkend. Toch was de relatie zowel met haar vader als met haar moeder problematisch. Door ruzies, leugens en signalen die ze niet kan plaatsen, groeit Anneke op met het diepe gevoel dat ze er 'niet mag zijn'. Ze start een lange speurtocht naar haar biologische vader. Uiteindelijk geeft het geloof Anneke de kracht om haar beide ouders te vergeven. Dan pas voelt ze zich echt bevrijd.

De gesprekken en meditatie worden gevolgd door koor- en samenzang vanuit onder andere de St. Catharinakerk in Eindhoven.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: