De Nieuwe Kerk in Delft

22 juni 2013, 19:05

Het ontstaan van de Nieuwe Kerk in Delft voert terug tot een wonderlijk verhaal uit het jaar 1351. De zonderlinge bedelaar Symon zat op zijn gebruikelijke plekje op de Markt en kreeg wat te eten van ene Jan Col. Wat er toen gebeurde, had niemand verwacht. Plotseling scheen er een fel licht op het gezicht van Symon. De bedelaar zei tegen zijn stadsgenoot: `O myn uytverkooren live vriendt en siedt dy niet den Hemel open?' Samen keken ze naar boven in de richting van het toenmalige galgenveld. Daar zagen ze in een visioen een gouden kerk, gewijd aan Maria. Bedelaar Symon stierf vrij snel daarna waarop Jan Col bij het stadsbestuur begon aan te dringen op de bouw van een kerk op die plek van de Markt. De Nieuwe Kerk in Delft is verbonden met het koninklijk huis en het thema is ook koninklijk en klassiek m.m.v. het Chr. Residentie Mannenkoor o.l.v. Aldert Fuldner en Canticum Amicorum o.l.v. Patrick van der Linden begeleid door het Hineni Kamer Orkest.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: