Nederland Zingt in de Zomer (3)

21 juli 2013, 08:57

Ds. Arie van der Veer bezoekt natuurliefhebber Willem Achter de Molen uit Elburg. Zijn grote passie? Bijen!

Willem Achter de Molen kan uren vertellen over bijen. Over hoe effectief deze beestjes met elkaar communiceren en welke hiërarchie er heerst binnen de groep. "Werkbijen leven maar 21 dagen en werken zich in die drie weken letterlijk dood." De bijen vliegen ook deze zomerse dag af en aan naar een van de kasten van Willem die op een landgoed bij Elburg staan. En ze hebben geluk: ze kunnen hun kostje halen bij de nabijgelegen tuinen van A. Vogel. Een waar lustoord!

Toch zijn er de laatste jaren steeds meer berichten dat bijen met uitsterven worden bedreigd. Willem: "Als de bijen uitsterven, heeft onze planeet een groot probleem. Een derde van al het eten op de wereld is afhankelijk van deze bestuiving door bijen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de heerlijke soorten honing die de beestjes leveren."

De gesprekken en meditatie worden gevolgd door koor- en samenzang uit onder andere de Grote Kerk in Vollenhove.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: