Nederland Zingt op Zondag

1 december 2013, 08:55

Ds. Arie van der Veer ontmoet politicus Joël Voordewind in het 'Vluchtkantoor', een tijdelijk onderkomen voor asielzoekers.

Ds. Arie van der Veer en Joël Voordewind ontmoeten elkaar in het zogenaamde 'Vluchtkantoor': een gekraakt kantoorpand waar 200 uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak hebben gevonden. Deze mensen belanden tussen wal en schip, omdat ze niet in Nederland mogen blijven, maar ook niet terug kunnen naar hun eigen land. Joël leidt ds. Arie van der Veer rond in het vluchtkantoor, samen met Osman uit Somalië en Thomas uit Soedan.

Zorg voor kwetsbaren drijft Joël, zeker als het gaat om vervolgde christenen. Als politicus stelt hij keer op keer de mensenrechten aan de orde. Op verschillende locaties in zijn woonplaats Amsterdam vertelt Joël over de achtergrond van deze roeping: zijn jeugd in de Bijlmermeer, waar zijn ouders al daklozen en verslaafden thuis opvingen, zijn werk voor Jeugd met een Opdracht in Brazilië en zijn tijd als hulpverlener in Irak.

De gesprekken en meditatie worden afgewisseld door koor- en samenzang uit onder andere de Grote of St. Nicolaaskerk in Monnickendam.

N.B.
In deze uitzending bezoekt ds. Arie van der Veer met Joël Voordewind de zogenoemde Vluchtflat in Amsterdam. Voor de asielzoekers daar lijkt juist zaterdag 30 november een oplossing te zijn gevonden.
Lees hier meer

Jij bent Sterk
EO & IKON zetten dit najaar het thema mensenrechten in Nederland op de kaart in samenwerking met verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van mensenrechten. In het kader van dit project, dat de naam Jij bent Sterk heeft, is deze aflevering van 'Nederland Zingt op Zondag' met Joël Voordewind gemaakt.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: