Zeger Wijnands

2 maart 2014, 08:55

Arjan Lock heeft een ontmoeting met Zeger Wijnands, die heeft ervaren hoe verdrietig het leven soms kan zijn.

Zeger Wijnands was godsdienstleraar, maar runt nu, samen met zijn vrouw Annelies, een goedlopend partycentrum onder de rook van Zwolle. Toch weten Zeger en Annelies ook als geen ander hoe verdrietig het leven soms kan zijn.  

Als het huwelijk van Zeger en Annelies kinderloos blijft, adopteren ze Daniël, een jongen met een verstandelijke beperking, en Emmelie. Wanneer ze voor een derde kindje willen gaan, blijkt Annelies wonder boven wonder zwanger. Maar ondanks dat het kindje tijdens de zwangerschap voorspoedig groeit, wordt het dood geboren. Na dit verlies krijgen Zeger en Annelies nog twee kinderen, maar de dood van hun baby zet hun leven op een heel ander spoor.

Zeger krijgt nachtmerries: beelden die hij meer dan dertig jaar heeft weggestopt, komen in alle heftigheid terug. Toen Zeger nog op school zat, werd hij namelijk langdurig en systematisch gepest. Om een manier te vinden om alles alsnog te verwerken, leest hij veel over dit onderwerp. Uiteindelijk schrijft hij zelf een boek: 'Als je wordt buitengesloten'. Daarmee hoopt hij ook andere mensen te helpen met de aanpak van pesten.  

Gesprekken en meditatie worden afgewisseld door koor- en samenzang uit onder andere de Grote- of Michaëlskerk in Zwolle.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: