Karin Schaap

4 mei 2014, 08:56

Ds. Arie van der Veer ontmoet Karin Schaap in het Drentse Hooghalen, vlakbij voormalig Kamp Westerbork.

Toen Karin Schaap en haar man Eelco een boerderij kochten in het Drentse Hooghalen, bleek hun nieuwe woning op een steenworp afstand van Kamp Westerbork te liggen. "We hadden geen idee wat zich hier had afgespeeld. We dachten dat het kamp in Westerbork lag, maar dat ligt hier vlakbij. Je kunt het vanuit het raam zien. Dat kon geen toeval zijn," vertelt Karin, die al een tijdje iets voor Joden wilde betekenen.

Op advies van actrice en kunstenares Jip Wijngaarden besloten ze hun huis 'Petach Tikva' (deur van hoop) te noemen. "Hier lag de weg van de dood. Nu willen we een deur van hoop zijn voor mensen die hier langskomen. We hebben soms bijzondere ontmoetingen met Joodse mensen die stoppen om een foto van het naambordje te maken."

Bovendien werkt Karin als receptioniste in het museum van Kamp Westerbork, waar ds. Arie een boeiende rondleiding van haar krijgt.

De gesprekken en meditatie worden afgewisseld door koor- en samenzang uit onder andere De Opgang in Hoogeveen.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: