Nederland Zingt in de Zomer (8)

24 augustus 2014, 08:55

Arjan Lock gaat op bezoek bij de pluimveehouderij van Helmus en Pea Torsius uit Putten.

Voor Helmus Torsius zijn kippen de leukste dieren om mee om te gaan. En dat is maar goed ook, want als pluimveehouder draagt hij verantwoordelijkheid voor tienduizenden van deze beestjes.

Arjan Lock krijgt een rondleiding door de zeer moderne scharrelkipstallen. Een immense stroom van eieren komt volledig automatisch op de lopende band terecht die naar de inpaklocatie leidt. "Iedere morgen controleer ik de eieren die langskomen op breuken en viezigheid," vertelt Helmus' vrouw Pea over haar aandeel in het bedrijf. "Daarnaast doe ik administratief werk, en regel ik de huisverkoop van de eieren."

"Het mooiste onderdeel van de boerderij, vind ik de locatie met de uitloopkippen," vertelt Helmus. "Vorig jaar hebben we een oude varkensboerderij gekocht. Daar lopen nu twintigduizend kippen buiten. We werken al meer dan tien jaar zonder antibiotica in ons bedrijf, maar we moeten nog een jaar wachten voor deze grond biologisch is. Nu zijn het nog vrije uitloopkippen, maar straks geven ze dan écht biologische eieren. Het is bewerkelijk, maar we zijn trots op deze diervriendelijke manier van pluimveehouden."

De gesprekken en meditatie worden afgewisseld door koor- en samenzang.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: