Viering van 70 jaar Wereldraad van Kerken

26 augustus 2018, 09:05

Op zondag 26 augustus zendt de EO de viering uit ter gelegenheid van 70 jaar Wereldraad van Kerken vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar werd de Wereldraad van Kerken in 1948 opgericht. Nederland Zingt op Zondag vervalt daarom deze keer.

Voorafgaand aan deze dienst wordt een korte documentaire uitgezonden over de geschiedenis van de Wereldraad van Kerken. In de viering zullen onder andere Olav Fykse Tveit en Agnes Aboum voorgaan. Daarnaast zal het koor dat zingt tijdens The Passion, medewerking verlenen. Voorafgaand aan de dienst zal een Walk of Peace worden gehouden door Amsterdam en wordt er stilgestaan bij heden en verleden in de stad.

Korte documentaire 70 jaar Wereldraad van Kerken
Op 23 augustus 1948 werd de Wereldraad van Kerken opgericht. De Nederlander Willem Visser ’t Hooft werd de eerste secretaris-generaal. Afgevaardigden van 147 kerken, toen nog vooral uit Europa en de VS, maar ook uit andere werelddelen, vonden elkaar in een nieuwe internationale organisatie, waarin vrede, gerechtigheid en wederopbouw centraal stonden.

Overbruggen
Zeventig jaar later is de Wereldraad van Kerken een belangrijke speler op het wereldtoneel. Rond maatschappelijke thema’s als zorg voor vluchtelingen, ontwapening en ontwikkelingshulp trekken kerken in dit verband samen op. Ook de theologische verschillen tussen kerken probeert de Wereldraad van Kerken te overbruggen.

Viering 70 jaar Wereldraad van Kerken, 26 augustus om 9.05 uur, NPO 2

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: