Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 liederen voor in de stille week

29 maart 2023 · Leestijd 3 min

Wat zijn mooie liederen in de Stille Week voor Pasen? We hebben er een paar voor je verzameld. Misschien zitten er nummers bij die je kunt gebruiken voor vieringen of overdenkingen, of wil je er gewoon naar luisteren in een moment van bezinning.

Zingen in de stille week kan helpen om van binnen stil te worden, rust te vinden, in ontzag en dankbaarheid voor jouw God. De onderstaande liederen passen goed in deze week voor Pasen. Zing en dank je mee? 

1. Aan de maaltijd wordt het stil / Toon mijn liefde

We beginnen bij het laatste avondmaal, wat zo mooi beschreven staat in Johannes 13. Jezus kiest er voor om de voeten van zijn discipelen te wassen, hen te dienen. En dat is precies wat hij ook van ons vraagt: “Toon mijn liefde aan de ander, dien de ander. Zo heb ik ook jou liefgehad.” 

2. Uw genade is mij genoeg 

"Zie hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem", dit lied brengt de lijdensweg die Jezus moest gaan heel dichtbij. Je ziet het als het ware voor je, hoe Jezus daar die moeilijke weg ging. Uit liefde. Zing je dit beeldende lied in de Stille Week voor Pasen mee? "Uw genade is mij genoeg."

3. Zie hoe Jezus leidt voor mij

“Mijn God, waarom verlaat U mij?” Jezus vroeg het aan zijn Hemelse Vader. Want het was geen makkelijke weg die hij moest gaan. Toch ging hij deze in gehoorzaamheid. En uiteindelijk sterf hij en bracht hij de overwinning: want zelfs de dood verliest haar macht, als Jezus roept ‘het is volbracht’.

4. Welk een vriend

Dat is bijzonder hé, dat Jezus in onze plaats is gaan staan. Hij draagt de schuld voor onze fouten. Waardoor wij vrij tot God mogen gaan, dat vieren we met Pasen. En ook in de stille week mogen we God daarvoor danken! Het lied ‘Welk een vriend is onze Jezus’ geeft woorden aan die dankbaarheid.

5. Jezus leven van mijn leven 

Dit prachtige decenniaoude lied zegt het misschien wel allemaal: “Die voor mij U hebt gegeven in de bangste zielennood. Opdat ik niet hoop’loos sterve, maar uw heerlijkheid zou erven. Duizend, duizendmaal o Heer, zij u daarvoor dank en eer.”

6. Wees stil voor het aangezicht van God

Voor Hem die zelf geen zonde kent en ons genade schenkt, mogen wij zingend stil worden. “Wees stil, want de kracht van onze God daalt neer op dit moment. De kracht van de God die vergeeft en ons genezing brengt.”

Stille week betekenis

In de Stille Week, ook wel Goede Week genoemd, staan christenen stil bij het lijden en sterven van Jezus Christus, de genade die we daarin vinden en wat er aan vooraf moest gaan. De stille week loopt van Palmzondag, de week voor Pasen, tot Stille zaterdag, de dag voor Jezus’ opstanding.

Bekijk ook

--:--