Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aflevering 2 van orgelpodcast 'Alle Registers Open' met Sander van den Houten nu te beluisteren

7 maart 2022 · Leestijd 3 min

Had jij al gezien dat er een heuse orgelpodcast is? In 'Alle Registers Open' gaat theoloog en orgelfanaat Elsbeth Gruteke in gesprek met diverse organisten over hun passie voor orgelmuziek. Begin februari begon het nieuwe seizoen, en aflevering 2 met organist Sander van den Houten staat sinds vandaag online.

In aflevering 2 van dit seizoen gaat Elsbeth in gesprek met Sander van den Houten. In de verdere afleveringen maakt ze kennis met Véronique van den Engh, André van Vliet, Rien Donkersloot en vele andere talentvolle musici.

Over Sander van den Houten

Als kleine jongen wilde hij graag bij de politie, de brandweer of het leger. Hij had als jongensdroom nu niet meteen dat hij organist wilde worden, maar muziek speelde wel een belangrijke rol in zijn jeugd. Zijn moeder is heel muzikaal en naast orgelspelen zingt zij ook graag. Hij herinnert zich een foto van zichzelf waarop hij als twee- of driejarig ventje deed alsof hij luidkeels Psalm 42 aan het zingen was. Hierbij begeleidde hij zichzelf op het orgel, natuurlijk vergezeld met de vreemdste akkoorden. Dit was het begin van een glansrijke carrière. Vanaf zijn achtste ging hij op pianoles en toen hij groot genoeg was om bij de pedalen te kunnen, stimuleerden zijn ouders hem om orgel te gaan spelen.

IMG_5442

Sander deed het conservatorium en studeerde hier succesvol af. Hij studeerde bij Paul Kieviet en won diverse prijzen voor zijn orgelspel. Hij deed zijn master voor orgelspel bij ArteZ in Zwolle. Kampen, maar hij is ook organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag, waar hij speelt op het Bätz-orgel. Hij pendelt enkele keren per week heen en weer en dat alles is goed te combineren. Naast het organistenvak begeleidt hij ook vaak koren, waaronder twee jongenskoren (het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor). 

In de podcast vertelt hij over zijn creatieve brein en zijn idee voor 'stamppotconcerten'. Benieuwd wat dit zijn? Luister dan vooral de podcast. Want, je moet als organist ook een beetje creatief zijn en commercieel denken!

Over Elsbeth Gruteke

Elsbeth wordt op 23 januari 1965 geboren in Wageningen. Als kind woont zij een aantal jaren in Mozambique. Als 12-jarige komt zij tot geloof door een lerares die op een eenvoudige manier het evangelie uitlegt. Na haar vwo-eindexamen gaat ze Geschiedenis in Amsterdam studeren en komt ze na het afronden hiervan in dienst van de Evangelische Omroep. In 2015 rond ze haar studie Theologie af, om vervolgens 70% te gaan werken als predikant in de Protestantse Kerk Nederland en 30% bij de Evangelische Omroep.

cdn-image

De podcast luisteren?

Wil je nog meer over Sander lezen? Klik dan hier voor een artikel en terugluistermogelijkheid op de EO website.

Klik hier om te luisteren via de website van NPO 4.

Klik hier om te luisteren via Spotify.

PS. Hou onze uitzendingen in de gaten om Sander ook in actie te zien!

--:--