Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Als echtpaar samen muziek maken is best makkelijk'

15 november 2016 · Leestijd 4 min

Gitarist Arend Jansen is een van de bekende gezichten van 'Nederland Zingt'. En wat zo leuk is: bij onze tv-opnames treedt hij regelmatig op met zijn vrouw; pianiste en zangeres Denise Brand. Samen spelen ze ook al jaren in christelijke bands.

Denise

(41): "We kunnen absoluut niet zonder elkaar, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen: hoe is dat mogelijk? Arend is impulsief, ik ben heel bedachtzaam; hij is extravert, ik introvert; hij chaotisch, ik perfectionistisch. Ter voorbereiding op een concert gaat hij heel hard spelen, ik trek me stilletjes terug. In ieder geval is ons huwelijk nooit saai. Er wordt altijd veel gelachen, of uitgelachen; het scheelt enorm dat we dezelfde humor delen en veel zelfspot hebben.

Als echtpaar samen muziek maken is best makkelijk: je hoeft nooit uit te leggen waarom je alwéér een avond weg bent. In gezamenlijke bands is Arend altijd de vrolijke noot, terwijl ik heel serieus met m'n vak bezig ben. Onze taakverdeling? Ik ben de baas, hij luistert. Grapje. Als pianist en arrangeur houd ik het overzicht, en hij is de creatieveling. Op het podium kennen we onze plek; als je ons niet kent, merk je niet dat wij getrouwd zijn. Het gezelligste moment is in de auto terug; dan merken we weer hoe leuk het is om maatjes in de muziek te zijn. Samen uit, samen thuis.

We maken bijzondere dingen mee. Een hoogtepunt was samen in een vol Gelredome op de EO Jongerendag spelen. Minder leuk was het moment dat ik drie keer het verkeerde lied inzette in een live-uitzending van Nederland Zingt. Ik keek Arend aan van 'Help!'. Achteraf lachte hij me natuurlijk uit."

Arend

(40): "Eigenlijk zijn we in alles tegengesteld, ik snap niet wat ik met haar doe. We luisteren bijvoorbeeld niet naar dezelfde muziek. Ik vind de beleving belangrijk, zoals bij Bruce Springsteen, zij houdt van ingewikkelde jazz als Yellowjackets. Verder is Denise enorm perfectionistisch. In de muziek wil ze het allerbeste werk afleveren. Voor mij gaat het juist om de lol. Een voorbeeld? We hebben na een bruiloft weleens een autorit lang ruzie gehad omdat ze vond dat ik niet de juiste nootjes zong. Ik dacht: kan mij het schelen, als het er maar op lijkt. Sindsdien zing ik geen noot meer als we samen optreden. Zij mag alles bepalen, ik volg. Ook wel weer makkelijk.

Ik kan van haar leren om op details te letten, goed te luisteren. Zij neemt de tijd, ik doe alles snel. Koken bijvoorbeeld, ik gooi wat in de pan en in tien minuten staat het op tafel. Dan zegt zij: rustig, neem
je tijd. Wat ze van mij kan leren? Dat je een avondje puur voor de lol muziek kunt maken, ook al is het niet perfect.

Haar mening is altijd duidelijk, je hoeft je niet af te vragen wat ze vindt. Tegelijkertijd geldt: hard van buiten, zacht van binnen. Ze lijkt misschien wel pittig, maar ze kan ook héél erg lief en zorgzaam zijn, zeker thuis. Als ik ziek ben, doet ze er alles aan om te zorgen dat ik snel beter word.

Het geheim van een goed huwelijk? Veel met elkaar praten en daar een wijntje bij drinken. Dat praat soms wat makkelijker."

Video: Liefde was het

Liefde was het

Bekijk hieronder het lied 'Liefde was het' met pianospel van Denise en Arend op gitaar. De opname is gemaakt in de Grote Kerk in Apeldoorn.

Bron interview: Visie, nr. 46 (2016)

--:--