Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder! Deze muzikante ziet muziek in kleur

En meer over Christine Kamp

9 juli 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Niet veel muzikanten zullen het herkennen, maar organiste Christine Kamp ziet muziek in kleuren. Synesthesie heet dat fenomeen. Voor haar een fijne bijkomstigheid, zo vertelt de beroepsmuzikante in een nieuwe aflevering van Alle Registers open.

'In toonsoort C zie ik rood, in D zie ik blauw, allerlei soorten blauw. Het zijn tinten. De mineur-toonsoorten zijn vaak heel donker. Bijvoorbeeld blauw-zwart. F-mineur is voor mij bruin-groen. G-majeur is een heldere groen.' Die kleuren ziet Christine terwijl ze op het orgel speelt. 'Het is mooi. Het leidt mij ook niet af, het verdiept voor mij.'

De organiste ziet trouwens niet alleen kleuren tijdens het horen van muziek. 'Ik heb het ook met dagen van de week en getallen. Maandag is rood... Vandaag is het donderdag, een paarse dag. Violet.' Synesthesie heeft te maken met je hersenverbindingen die eigenlijk extra goed werken. Je brein maakt dan bij een toonsoort ook een verbinding met een kleur. Bij de meeste mensen verdwijnen die verbindingen bij het opgroeien, maar soms blijven ze dus ook bestaan. Volgens schattingen ziet ongeveer 2 procent van de mensen muziek in kleur. Best bijzonder dus, als jij dat ook kunt.

Mannenwereld

Een vrouw in een muzikale mannenwereld, Christine Kamp. Een naar eigen zeggen 'eigenzinnige' organiste uit een muzikaal nest. De geroemde muzikante geeft in een nieuwe aflevering van de orgelpodcast Alle Registers Open een kijkje in haar muzikale keuken. Ze speelt onder meer werk van David German, Waldemar von Bausznern en Johann Sebastian Bach. Op het Bätz-orgel in de Grote Kerk in Weesp.

Christine speelde in haar jonge jaren naast piano ook heel verdienstelijk blokfluit en piccolo, maar uiteindelijk ging ze zich toch specialiseren in het orgel. Dat instrument fascineerde haar het meest. Op 17-jarige leeftijd, na slechts 4 jaar orgellest ging ze naar het conservatorium.

De kerk

Christine, kind van een Franse moeder, ging met haar ouders zondags naar de Waalse kerk in Amsterdam. Daar werden Franstalige diensten gehouden. Elke zondag was ze onder de indruk van de klank van het orgel. Ze vond het een overweldigend instrument.

De kerk, het imposante van het orgel en de hele sfeer eromheen, maakten Christine een liefhebber van het kolossale instrument. De grootte en ook de veelheid aan mogelijkheden boeiden haar. Van huis uit is ze met de kerk, het christendom opgegroeid. 'Het christendom is waar ik van huis uit mee ben opgegroeid, maar ik zie het nu groter. Ik zie het als iets spiritueel. Iets wat je raakt. De muziek is voor mij heel belangrijk, maar dat zit ook in natuur of kleuren.'

Beluister de podcast met Christine Kamp in de video bovenaan dit artikel.

Over Alle Registers Open

In de podcast Alle Registers Open gaat presentator Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen verborgen achter dat kolossale instrument? Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? We reizen stad en land af op zoek naar inspirerende personen en verhalen.

Alle afleveringen van Alle Registers Open kun je hier terugluisteren. Sinds kort zijn ook enkele podcast-afleveringen te beluisteren op het YouTube-kanaal van Nederland Zingt.

--:--