Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blik met ons terug op het Nationaal Gebed voor vrede en verbinding

Kijk hier terug: Nationaal gebed voor vrede en verbinding

17 januari 2022 · Leestijd 3 min

Vanaf 16 tot 23 januari is er weer de nationale week van gebed voor eenheid. Deze gebedsweek werd gisteravond al ingeluid met een speciaal nationaal gebedsmoment, georganiseerd door de EO in samenwerking met een aantal anderen. Heb jij het gemist? Kijk en lees hier meer...

Een mooie samenwerking

Het nationaal gebed werd georganiseerd door de EO, de Protestantse Kerk, MissieNederland, Raad van Kerken, Samen Kerk in Nederland en NietAlleen. Het werd gepresenteerd door Jurjen ten Brinke. Het doel van het nationaal gebed was verootmoediging van christenen tegenover God en elkaar. De coronacrisis zorgt namelijk ook in de christelijke wereld voor polarisatie.

Uit de volle breedte van christelijk Nederland werkten voorgangers mee, zo werd het gebed voor vrede en verbinding uitgesproken door ds. Rhoïnde Doth, mgr. Gerard de Korte, ds. René de Reuver en drs. Ruth Sleebos. Ook gaven diverse anderen hun bijdrage, zoals Almatine Leene (Theoloog des Vaderlands 2021), Tabitha van Krimpen (Jonge Theoloog des Vaderlands) en diverse muzikanten en voorgangers.

IMG_2207

Rakende verhalen

In de uitzending kwamen diverse verhalen terug van mensen die geraakt werden door de coronacrisis. Zo vertelde Joost, een ondernemer, dat hij hard geraakt werd door de financiele verliezen in zijn bedrijf, terwijl hij ook vader is van zes kinderen. En Jacqueline vertelde ook haar verhaal. Zij kreeg long-covid en ondervindt hier nog steeds veel last van. Sarah, een studente, verhuisde heel rap terug vanuit haar zendingsschool naar Nederland. Ze ondervond dat ze online moest studeren, en dat haar hele sociale leven een klap kreeg. Voor een ieder van ons iets herkenbaars. Of je nou ondernemer, student, of wat dan ook bent: allemaal worden we geraakt door de coronacrisis.

Samen om de tafel

Juist daarom gingen Hans Maat, Moses Alagbe, Mirjam van de Vegt en Jan Wolsheimer samen met Jurjen om de tafel. Ze deelden contrasterende standpunten, maar stonden ook open voor elkaar. Ook staken ze voor elkaar een kaars aan, en spraken ze daarbij een persoonlijke zegen uit. Dit in een poging om muren af te breken en de verbinding te zoeken in een crisis waarin menig mens een 'slecht christen' wordt genoemd door dierbaren om hem/haar heen. Een waardevol moment, waar we allemaal iets kunnen leren. Durven we nog aan tafel bij mensen die anders denken dan wijzelf?

IMG_2169

Muzikale bijdrage

De uitzending werd mooi omlijst met muziek van Sera van de Vijver (Sera Noa) en Daryl Tanalepy, ondersteund door Guido Roorda op gitaar en Rik Jan Schilder op piano. Zij zongen liederen als 'Verborgen zegen', Make us one', 'De Zegen', 'Together', en ook het nieuw uitgekomen 'Voldoende voor vandaag', een lied wat werd uitgebracht door Reyer in samenwerking met Ann Michelle Lee. 

Terugkijken?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meedoen met de week van gebed voor eenheid? 

Gebed is belangrijk, dat blijkt elke keer maar weer. Wil jij graag meedoen met de rest van de week van gebed? Ga dan naar de website van de Week van Gebed en doe mee met de initiatieven die daar te vinden zijn.

--:--