Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dauwtrappen en zingen 'in de stilte van de morgen'

19 mei 2020 · Leestijd 2 min

Misschien ken je het, misschien ook niet: dauwtrappen op Hemelvaartsdag. Samen of alleen maak je een wandeling of fietstocht voor de (openlucht)kerkdienst begint. Het meemaken van het ontwaken van de natuur is een bijzonder moment en een heerlijk begin van de dag. Zoals LEV dat zo mooi bezingt in hun lied 'Morgenlicht': "In de stilte van de morgen; ga ik eerst op zoek naar U." God laat Zich op veel manieren vinden, maar zeker ook in de stilte van de natuur.

Dauwtrappen. Wat is dat eigenlijk?

Ken je het 'dauwtrappen' niet of ben je nieuwsgierig naar de oorsprong van deze traditie? Dauwtrappen doe je ‘officieel’ door in de vroege ochtend met blote voeten door bedauwd gras te lopen. Vroeger, het is niet precies bekend hoeveel jaar geleden, werd dit gedaan om daarmee de komst van de lente wilden vieren. Oorspronkelijk heeft het dus niets met het christendom of met Hemelvaart te maken. Pas later werd dit gebruikt gekoppeld aan de processies die plaatsvonden voor de kerkdienst op Hemelvaartsdag. Ook in de afgelopen jaren werd het nog volop gedaan. Als gemeente de natuur intrekken en in de openlucht een kerkdienst houden. Dit jaar zal het anders zijn, maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer met elkaar dauwtrappen.

Het lied 'Morgenlicht'

Wie het wel eens doet, zal het herkennen. Vroeg opstaan en er opuit om de natuur te zien ontwaken, is een bijzonder moment. Dat kan op Hemelvaartsdag en iedere andere dag. In de vroege ochtend is zo'n wandeling in de natuur heel anders dan in de middag. Het komt ook mooi naar voren in het lied 'Morgenlicht' van LEV. Luister of zing maar mee:

--:--