Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kracht van 'Lichtstad met uw paar'len poorten'

De tweede aflevering van de podcast Dit Is Mijn Lied staat nu online

25 oktober 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Ik wil heel graag dat jij Lichtstad speelt. En goed hard. Dat het stof uit het orgel komt', zegt de 30-jarige jongeman vlak voor zijn overlijden. Waarom is juist dit lied voor jong en oud zo belangrijk? En hoe is het eigenlijk ontstaan? In de tweede aflevering van de nieuwe EO-podcast Dit Is Mijn Lied duikt Remco Hakkert in het verhaal van Lichtstad met uw paar'len poorten.

Persoonlijke verhalen en het leven van zendelinge Margaretha Alt zijn de rode draad in deze podcastaflevering. Wij, de luisteraars, voelen daardoorheen hoeveel dit lied voor mensen betekent en ontdekken het ontstaan ervan. Daarbij leren we nieuwe dingen: Wist je bijvoorbeeld dat Lichtstad oorspronkelijk een Zweeds lied is? De 'Urker-afwassers' toveren een lach op het gezicht als ze dit lied uit volle borst zingen tijdens de vaat. 

Beluister de podcast-aflevering in de video bovenaan dit artikel of klik op de knop hieronder.

Beluister hier de podcast Dit Is Mijn Lied

Aan het woord

In deze podcastaflevering vertelt schrijver Cees van der Laan over het leven van Margaretha Alt, beter bekend als Moesje Alt. Zij was begin vorige eeuw zendelinge in Nederlands-Indië en vertaalde 'Lichtstad met uw paar'len poorten' naar het Nederlands. Haar leven getuigt van God. Ria Limburg en Liesbeth Pluygers delen hun emotionele verhalen: Over het verlies van een 30-jarige zoon en een persoonlijke boodschap van Joke Buis voor een dierbare vader aan het einde van zijn leven. Urker Reinier Meun vertelt hoe een video van Lichtstad tijdens de afwas op een kerkkamp 'viral' ging en wat er daarna met de 'Urker-afwassers' gebeurde. 

Over de podcast

In de nieuwe EO-podcast Dit Is Mijn Lied worden de belangrijkste liederen, hymnes en gospels uit verschillende christelijke tradities besproken, ontleed en gevierd. Schrijvers, zangers en componisten delen hoe zo’n nummer tot stand komt. En bekende en minder bekende liefhebbers vertellen hun verhalen. Deze podcast laat je met nieuwe oren naar bijzondere liederen luisteren. Iedere woensdag is er een nieuwe aflevering te beluisteren. De podcast is te vinden in de app van NPO Luister en alle andere podcastapps.

Community

Deze aflevering is tot stad gekomen met hulp van de community van Nederland Zingt op Facebook en Instagram. Sluit je ook aan! Volg ons op Facebook, Instagram of Youtube. Heb jij ook een verhaal bij een lied en denk je anderen daar mee te kunnen bemoedigen of te steunen? Laat het ons weten door ons een berichtje te sturen via de sociale media. Of mail naar nederlandzingtonline@eo.nl. 

--:--