Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit doet zingen met je gezondheid

23 mei 2019 · Leestijd 2 min

Zingen is natuurlijk fantastisch. Dat wisten wij al. Maar zingen is ook supergezond, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Weg met die stress

We beginnen gelijk met een moeilijke, maar belangrijke concentratie, namelijk: mmuunglobuline A, dat zijn proteïnen die als afweerstof werken. Deze gezonde concentratie neemt toe tijdens zingen. En dan is er nog zo'n stof: cortison, een hormoon tegen stress. Ook deze fijne ontspanner neemt toe tijdens zingen. Zingen helpt dus tegen stress. Daar kwamen Duitse onderzoekers achter tijdens dit onderzoek.

Vertraagde hartslag

En als je in een koor zingt, gebeurt er nog iets bijzonders, daar kwam de Zweedse onderzoeker Bjorn Vickhoff achter. De harten van koorzangers kloppen namelijk tegelijkertijd én de hartslag wordt tijdens het zingen vertraagd. Dit zou een gevolg zijn van een gecontroleerde ademhaling.
 

Samen zingen verbindt

"Samen zingen zorgt voor saamhorigheid, een verbinding van hart tot hart. Je kunt een groep een voorstelrondje laten doen van een uur waarin iedereen over zijn werk of hobby vertelt, óf ze even samen laten zingen. Mensen schrikken altijd als ik voorstel om samen te zingen, maar na twintig minuten is er verbinding en zijn de harten open,' legt zangcoach Jeroen Gigengack uit aan nu.nl

Knuffelhormoon

Dat zingen voor saamhorigheid zorgt, onderzocht ook hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. 'Oxytocine, het knuffelhormoon dat vrijkomt tijdens zingt, zorgt ervoor dat je dat gevoel krijgt van 'met elkaar'. Je ziet het soms bij aanslagen, dat iemand een lied begint te zingen en iedereen zingt mee; kippenvel.' vertelt Erik Scherder. Uit onderzoek van deze hoogleraar blijkt bovendien dat zingen helpt bij traumaverwerking. 

Tot slot maakt zingen blij want als je zingt heb je geen tijd om te tobben. Kortom: lekker blijven zingen en veel naar Nederland Zingt kijken. Worden we gelukkig en gezond van. Heb je van dit artikel nog meer zin gekregen om te zingen? Zing dan mee met deze afspeellijst met het thema 'Dichtbij God'. Want ook dat is zingen: tijd doorbrengen met God.

--:--