Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elbert Smelt in gesprek met Eline Bakker en Martin Zonnenberg over muziek in de kerk

25 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Ken je de podcast 'Kerk en ik' al? Daarin gaat presentator Elbert Smelt op zoek naar het antwoord op de vraag waarom hij niet met en zonder de kerk kan. In een reeks speciale afleveringen gaat het over muziek in de kerk. In één van de afleveringen komt ook onze eigen Martin Zonnenberg aan bod! Lees snel verder waar de andere over gaan!

Dit zijn de afleveringen van 'Kerk en ik' over muziek in de kerk:

#27: Zingen als je het niet meer gelooft

Michael en Lisa Gungor waren jarenlang aanbiddingsleiders in een megakerk in Amerika en maakten zelf ook worshipmuziek. Maar op een gegeven moment paste het niet meer bij hun eigen geloofsbeleving. Openlijk hebben zij hun twijfels en zoektocht gedeeld. Dat werd hun niet door iedereen in dank afgenomen en Gungor is als band ook een tijdje gestopt.  Maar ze hebben niet stilgezeten en ook hun zoektocht naar God en geloof ging door. Nu zijn ze terug! Als, jawel: Gungor! Met prachtige muziek en een hernieuwde kijk op hun geloof.   In deze aflevering hoor je hoe Michael en Lisa op het Graceland Festival live hun verhaal delen met Elbert Smelt. En natuurlijk ook een liedje zingen!  

#28: In de maat of uit het hart: hoe belangrijk is de kwaliteit van muziek?

Moet muziek in de kerk uitmuntend zijn omdat het voor de Heer is? Of is het goed genoeg zolang het maar uit een oprecht hart komt?  Musicus en theoloog Hanna Rijken pleit voor goede scholing van musici om een mooie liturgie te kunnen maken. En Toon vertelt hoe er in zijn gemeente werd omgegaan met een drummer die niet helemaal in de maat speelde.

#29: Hoe raak je met muziek het heilige aan?

Met kerkmuziek kun je het heilige aanraken. Maar wat is daarvoor nodig, wat past wel en niet in een liturgie? En wat is dan kerkmuziek? Daarover praat Elbert met Ruben Flach, directeur van stichting Opwekking en voorzitter van de selectiecommissie voor de Opwekkingsbundel. Ook gaat hij langs bij Mathilde en Wouter. Zij maken eigen muziek voor hun lokale gemeente. In deze aflevering hoor je waarom ze dat doen en natuurlijk hoe dat klinkt.  

#30: Hoe muziek verbindt (met Erik Scherder)

Uit volle borst zingen in een stadion, eindeloos liedjes herhalen tijdens de avondvierdaagse en samen worshippen in de kerk. Iedereen weet; samen zingen verbindt. Maar hoe kan dat en wat gebeurt er precies? Hersendokter Erik Scherder vertelt het je in deze aflevering.. 

#31: Tussen orgel en Opwekking

In deze serie over muziek in de kerk gaat Elbert dit keer in gesprek met twee bijzondere muzikanten; aanbiddingsleider Eline Bakker (bekend van het lied Jezus Overwinnaar) en Nederland Zingt-organist Martin Zonnenberg. Hoewel zij muzikaal behoorlijk uit verschillende vaatjes tappen hebben ze gemeenschappelijk dat ze de lofzang voor God gaande willen houden. Staan aanbiddingsmuziek en traditionele orgelmuziek met elkaar op gespannen voet? En wat betekend muziek maken voor hun persoonlijke geloof? Je ontdekt er meer over in deze aflevering.

Wil je de afleveringen beluisteren? Dat kan hier

--:--