Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerda Groenevelt vertelt over haar kunstwerk: 'Het kruis, dat maakt alles goed, en dat blijft altijd leven.'

18 januari 2022 · Leestijd 3 min

Tijdens de uitzending van afgelopen zaterdag, 15 januari, vertelde textielkunstenaar Gerda Groenevelt over een prachtig kunstwerk wat zij maakte bij het lied 'De steppe zal bloeien'. Ze vertelt wat haar inspireerde om dit kunstwerk te maken.

Op het kunstwerk zie je de steppe, met prachtige robuuste rotsen, waaruit een beekje stroomt. Daarnaast zie je het kruis, wat een hele centrale plek inneemt, en waar stralen vanaf komen.

EO_NZ_Amersfoort_211207_-_EO_Michael_Terlouw-7788

Geraakt door de steppe

Gerda Groenevelt is textielkunstenaar, en maakt veel kunstwerken, die zij zelf religieus noemt. Het idee van de steppe fascineert haar. 'Door de steppe ben ik heel erg geraakt. In een steppe leef je vaak. Ik heb zelf ook wel een moeilijke periode in mijn leven gehad, alles is heel dor.' Het lijkt vaak alsof er daar geen leven is.

Maar.. niets is minder waar. In de rotsen die zich daar vaak bevinden, waar niets op groeit, ontstaat in haar kunstwerk een bron. Dé bron waar ieder mens naar verlangt in een dor seizoen. Stromend, levend, dorstlessend water. 'Hoeveel dorst je ook hebt, hoe moeilijk het ook is, er is weer uitzicht.' 

Gerda_en_Mirjam

Troost

Het lied 'De steppe zal bloeien', waar ze het kunstwerk bij maakte, geeft haar heel veel troost. Een heel centraal iets in dit werk: Het kruis. De kern van waar wij ons op richten. Zelf geeft het haar rust in moeilijke periodes. 'Het kruis maakt alles goed, en dat blijft altijd leven. Wat er ook gebeurt, hoe het ook afloopt, het komt goed.'

Hoe moeilijk de situatie soms ook is, hoe het ook aflopen zal, dat weten we niet. Maar, we weten dat Hij elke dag leeft. We beroepen ons op Hem, en dat het door Hem goed komt. Danwel hier, danwel in de hemel bij God. 

Kijk hier het verhaal en lied terug

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer weten?

Wil jij meer lezen over Gerda Groenevelt? Bekijk haar website en haar werk hier.

De uitzending met dit verhaal en Cantus Lux Aeterna gemist? Kijk de uitzending terug op NPO Start via deze link

--:--