Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerlofke ontdekt borstkanker vlak na bevalling

9 december 2023 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Toen ons tweede kindje net geboren was, de dag erna, kreeg ik de diagnose borstkanker', vertelt aanbiddingsleider Gerlofke Swart. Er is een lied dat haar door deze moeilijke periode heen heeft gesleept. Hoe dat zit vertelt ze in deze video.

10.000 redenen tot dankbaarheid is de titel. Ze leerde het vlak voor de geboorte van hun tweede kindje kennen. 'Wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen als de avond valt', was de zin uit het lied waar Gerlofke al voor haar diagnose mee worstelde. Juist die gedachte: 'Maar wat als ik kanker krijg, wat als ik specifiek borstkanker krijg?' En dat gebeurde. 

Beluister hier een podcast over dit lied

God was er

'De wereld stopte even, de grond sloeg onder onze voeten weg', vertelt Gerlofke over het moment dat ze het slechte bericht kreeg. Maar God liet meteen op wonderlijke wijze merken dat ze er niet alleen voor stond. 'De situatie was nog hetzelfde, even verschrikkelijk, maar toch was het anders, want God was er.' 

Natuurlijk zal mijn loflied blijven doorgaan!

De laatste tijd is het juist het laatste couplet wat Gerlofke raakt. '"Het einde nadert, mijn adem stokt." Ik heb gevoeld dat ik daar dichtbij heb gestaan. En dan zeggen ze "maar toch zal mijn loflied blijven doorgaan." En wat mij betreft mag dat "toch" er wel uit. Want: Maar natuurlijk zal mijn loflied blijven doorgaan. Want Hij is echt!'

Bekijk het volledige gesprek met Gerlofke in de video hierboven. Wil je de volledige tv-uitzending van zaterdag 9 december, waar het verhaal van Gerlofke onderdeel van is, terugkijken? Dat kan hieronder. 

Bekijk de volledige tv-aflevering terug
--:--