Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harold ten Cate vertaalde het lied Hoop in leven en in dood: 'Ik hoop dat het mensen helpt om omhoog te kijken'

25 februari 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons thema van deze week is ook de titel van een aanbiddingslied: 'Hoop in leven en in dood'. Harold ten Cate hoorde dit, van origine Engelstalige, nummer en besloot het naar het Nederlands te vertalen. Het resultaat is een nieuw lied vol hoop en bemoediging voor de kerk. In Nederland Zingt vertelt Harold aan Mirjam waarom hij het lied vertaalde en wat zijn hoop is voor het nummer.

Een prachtige boodschap

Harold is een van de vertalers voor Stichting Opwekking. In die functie vertaalde hij al tientallen aanbiddingsliederen. Toen hij het lied Christ our hope in life and death voor het eerst hoorde, raakte het Harold gelijk: "We zaten in de coronatijd die net in alle hevigheid begon en toen kwam dit lied uit. Het trof me zo dat er, juist in die periode waarin mensen zoveel onzekerheid kenden en zorgen hadden, een lied is dat je bepaalt bij hoop. Je zorgen hebben niet het laatste woord, maar er is hoop. Die hoop heeft een naam en dat is Jezus. Dat vond ik zo'n prachtige boodschap!"

Omhoog kijken

Het lied helpt mensen om hun blik op God te richten. Dat is ook Harolds hoop voor het nummer: "Dat het mensen helpt om te midden van de moeite en zorgen omhoog te kijken. Te beseffen dat ik er juist nu niet alleen voor sta. Dat er Iemand is die het leven, mijn leven in zijn handen heeft."

Ondanks alles wat er gebeurt in deze wereld, is er nog steeds hoop volgens Harold: "Wat ik zo troostrijk vind, is dat Jezus zegt: 'Ik ben de opstanding en het leven. Wie in Mij gelooft, die zal leven ook al is hij gestorven. Dat is die hoop: in leven én in sterven!"

'Hij sleept me erdoorheen'

Harold heeft zelf gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om vast te houden aan hoop. Hij is net aan het herstellen van een burn-out. Ook daarin ervaart hij de hoop van God: "Wat zorgt ervoor dat je 's morgens uit je bed komt en dat je niet opgeeft? Ik denk dat ik dat zonder Jezus niet had gekund. Dat betekent niet dat alle problemen zijn opgelost, maar gewoon dat je weet: Hij ziet me. Hij kent het lijden, veel dieper dan ik het ooit zal kennen. Hij begrijpt ook waar ik nu mee zit en hij sleept me erdoorheen."

Je kunt het hele interview bovenaan dit artikel terugkijken! Benieuwd naar het lied? Dat hoor je hieronder!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--