Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen naar de kerk te gaan’

17 maart 2020 · Leestijd 5 min

Gezellig samen met je oudere buurvrouw naar een Nederland Zingt avond. Zou jij dat doen? De 12-jarige Nicky in ieder geval wel. Wij kwamen hem samen met zijn buurvrouw Nel tegen bij de opname in Woerden. Natuurlijk wilden we alles weten over deze bijzondere band tussen buurvrouw en buurjongen.

Bij de opname

Als je Nel en Nicky zo samen ziet, zou je denken dat er ‘gewoon’ een oma en haar kleinzoon op de eerste rij zitten bij de opname. Toch is niets minder waar. Na een kort gesprek met de twee, wordt duidelijk dat het hier om buurvrouw en buurjongen gaat. De avond in Woerden is voor beiden de eerste keer dat ze bij een Nederland Zingt avond aanwezig zijn, en er heerst gezonde spanning. 

Allebei verheugen ze zich op de bekende liederen. Na kort gespiekt te hebben in het programmaboekje, zijn er al twee liederen die ertussenuit springen: ‘U zij de glorie’ en ‘Daar juicht een toon’. Nicky verheugt zich deze avond ook op het zien van één persoon in het bijzonder; de enige echte Martin Zonnenberg. ‘Die ken ik natuurlijk van televisie’.

Martin maakte deze avond ook graag kennis met dit bijzondere duo. Vlak voordat de opname daadwerkelijk begon, werd er nog even kort een praatje gemaakt door Martin met Nel en Nicky, werden er handen geschud en ging Nicky natuurlijk met Martin op de foto. 

De tekst gaat verder onder de foto.

NZ__Woerden_-_Michael_Terlouw_Fotografie-5507_Cropped

Tot geloof komen

Zowel Nel als Nicky hebben lang niets met het geloof gedaan. Nel is in 2000 weer tot geloof gekomen, nadat ze 30 jaar ‘in de wereld’ had geleefd. ‘God greep me in de kraag en zei: “je bent van mij”. Daar ben ik heel erg dankbaar voor’. Nels man ging vanaf die tijd met haar mee naar de kerk, tot hij in 2013 overleed. Ook na de dood van haar man bleef Nel naar de kerk gaan: ‘Waar had ik anders troost moeten zoeken?’ 

Nicky is de enige in zijn gezin die gelooft; best bijzonder als je nog maar twaalf jaar oud bent. Ook op school heeft Nicky niet echt vrienden die geloven. Hoe kom je dan tot geloof? Nicky had altijd al wel een interesse voor de kerk. Af en toe ging zijn moeder dan ook met hem mee naar de katholieke kerk. 

Toen Nicky ongeveer een jaar geleden bij zijn tante op verjaardag was, kwam hij Nel tegen, de beste vriendin van z’n tante. De twee raakten aan de praat over de kerk, toen Nicky plots zei: ‘Ik ga met jou mee naar de kerk, Nel!’ Nel aarzelde in het begin nog een beetje om Nicky mee te nemen naar de kerk. Die zondag was het avondmaal en zou het een erg lange dienst worden. Toch ging ze overstag en daar ontstond een mooie traditie…

Elke zondag samen naar de kerk

Sinds die tijd gaan Nel en Nicky samen naar de kerk, twee keer per zondag. Veel mensen binnen én buiten de kerk kennen het verhaal van Nel en Nicky. Toen Nicky nog maar net tot geloof was gekomen, kreeg hij dan ook van allerlei mensen dagboeken, letterborden en een kinderbijbel. 

Inmiddels heeft Nel zeker geen twijfels meer over het met Nicky naar de kerk gaan. ‘Ik doe dit niet om “ik”. Het is gewoon belangrijk om kinderen aan te moedigen naar de kerk te gaan. Ik denk dat het de weg van de Here is.’ Zowel Nel als Nicky kunnen nu vol enthousiasme vertellen over de band die ze samen hebben. 

De favorieten van Nicky en Nel

Nel kijkt niet altijd Nederland Zingt, maar weet toch zonder twijfel haar favoriet van het programma te noemen: ‘Mannenkoor de Gouwestem’, onder leiding van Martin Mans. Maar alle mannenkoren zijn mooi. Het liefst hoort Nel dan bekende liederen. ‘Omdat ik dertig jaar niet naar de kerk ben geweest, houd ik toch het meest van de bekende liederen, zoals de psalmen’. 

Nicky is een fanatiek Nederland Zingt kijker. ‘Vroeger keek mijn oma altijd Nederland Zingt. Als ik daar was, dan keek ik wel eens mee. Sinds ik naar de kerk ga, kijk ik elke zaterdag.’ Nicky legt uit dat zijn ideale Nederland Zingt uitzending al bestaat. ‘Die staat gewoon op jullie YouTube. Het is een special en hij heet ‘Geestelijke liederen. Van de liederen uit die special kan ik enorm genieten.’ 

Ook genieten van ‘Geestelijke liederen’?

Kijk hier de favoriete Nederland Zingt Special van Nicky. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--