Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Nederland Zingt Team vertelt: Deze liedjes uit onze kindertijd vergeten we nooit meer

6 oktober 2022 · Leestijd 5 min

Sommige liedjes die je als kind zong, blijven altijd bij je. Dat ervaren wij - de redactie van Nederland Zingt - zelf ook. We delen daarom de liedjes met je die nog steeds veel voor ons betekenen!

Tirza: Dit liedje laat me stil staan bij wie Jezus voor mij is

3

Wij hadden vroeger dit lied op casettebandje staan en die luisterden we vaak in de auto. Ik herinner me dat we dan op de snelweg reden en dit lied door de speakers klonk. Het is een lekker energiek en uptempo lied; Jezus, is het Licht der Wereld, Jezus is het levend woord, Jezus is de Goede Herder, Jezus is het – en dan schreeuwden de kinderen- Lam van God!

Soms zet ik dit nog weleens aan en zing ik lekker hard mee. Ik word er heel vrolijk van en het laat me stil staan bij wie Jezus allemaal voor mij is.

Luister hier naar 'Jezus is...'

Anneloes: Dit zing ik nog steeds als ik bang ben

1

Als klein meisje was ik voor veel dingen bang. Dat waren kleine (wel wat gekke) angsten zoals voor ballonnen, honden en de flits van een fototoestel. Maar ik kon ook heel bang zijn dat er een oorlog zou uitbreken, dat mijn ouders ziek zouden worden of dat ons huis in brand zou vliegen. Als ik 's nachts bang wakker lag, zong ik zachtjes het liedje 'Je hoeft niet bang te zijn'. Ik herinner me nog heel goed dat het mij hielp om rustig te worden.

Inmiddels ben ik zelf een trotse hondeneigenaar en sta ik niet meer huilend voor een fotocamera. Toch ben ik niet de grootste held en speelt angst nog steeds een rol in mijn leven. Wanneer ik bang ben, komt dit liedje vaak als van nature in mij naar boven. En als ik dit dan zachtjes zing, voel ik de angst een stukje minder worden.

Luister hier naar 'Je hoeft niet bang te zijn'

Femke: Door dit liedje begreep ik wat aanbidding is

2

Ik vond dit niet alleen een heel leuk liedje, maar het hielp me ook om te begrijpen wat aanbidding inhoudt. Als kind hield ik al heel erg van muziek. Toen ik dit liedje voor het eerst hoorde, snapte ik hoe zingen voor God werkt.

Nog steeds zing ik het liedje vaak! Ik vind het mooi vind om zo te beseffen dat God alles bezit. Het enige dat wij Hem kunnen geven is onze aanbidding en lofprijs.

Luister hier naar 'Wat zou ik aan U kunnen geven'

Jurjen: Een prachtig lied over wie God is

6

Groot is Uw trouw, o Heer; dit lied zongen we standaard op zondagavond in het gezin waarin ik opgroeide. M’n vader achter de piano, mijn zusjes op dwarsfluit en viool en ik op de gitaar. De anderen zongen uit volle borst mee. Ik vind het een prachtig lied omdat het niet uit gaat van wat ‘wij’ kunnen of geloven of doen, maar om wie God is.

Lusiter hier naar 'Groot is Uw trouw, o Heer'

Mirjam: Ik zing dit liedje nu voor mijn dochter

4_01

Vroeger zong ik altijd het slaapliedje 'Ik ga slapen ik ben moe'. Ik zong dan altijd 'Heere houdt ook deze nacht over - en dan noemde ik de namen van iedereen uit mijn familie - getrouw de wacht.  Nu zing ik dit liedje weer voor mijn eigen dochter! Ik kwam er trouwens pas heel laat achter dat je zingt 'houdt ook', ik zong altijd 'hauto'. Was is er toch met die auto, dacht ik altijd!

Luister hier naar 'Ik ga slapen ik ben moe'

Sifra: Ik kon met dit liedje in vrede in slaap vallen

Ontwerp_zonder_titel__4_

Als kind was ik heel vaak bang. Ik had vaak nachtmerries. Dat ons huis in de brand zou vliegen, of dat ik iemand zou verliezen. Toen ik dit lied voor het eerst hoorde, dat was toen in het Engels, wist ik: Wat er ook gebeurt, Hij is met mij.

Ik heb door de jaren heen zo ervaren hoe dicht bij Jezus is, en dat Hij mij beschermt. Maar ook dat wat er ook gebeurt, de toekomst in Zijn handen ligt. Ik zong dit lied vroeger heel veel, en ik kon met dit liedje ook in vrede in slaap vallen. Over de jaren heen overkomen je dingen en kom je in aanraking met ziekte, verdriet, en verlies. Maar als ik dit liedje hoor, pink ik nog steeds een traantje weg.

Luister hier 'Omdat Hij leeft ben ik niet bang voor morgen'

Raëma: Dit liedje gaf me een veilig gevoel

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een liedje waar ik direct aan moet denken is 'Hoger dan de blauwe luchten'. Dit was het liedje dat één van mijn ouders vroeger vaak zong bij het naar bed brengen. Het gaf me een veilig gevoel en ik fantaseerde af en toe hoe dat eigenlijk zou zijn om nog boven de lucht en de wolken te wonen. Dat gegeven fascineert me nog steeds trouwens.

Toen ik een jaar of 13 was kwam dit lied ineens op een hele andere manier weer in m’n leven. Vrienden van mijn ouders verloren hun zoontje dat nog geen jaar oud was. Op het kaartje stond de tekst van “Hoger dan de blauwe luchten” en ineens heeft zo’n lied dan een heel andere betekenis, het kreeg een diepere lading. Bijzonder hoe een lied dat voor de één gewoon een slaapliedje is, voor de ander een lied van troost kan zijn bij zo’n groot verdriet. Voor mij blijft het daarom mooi om dit lied te zingen.

--:--