Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik zal er zijn' speelt belangrijke rol in leven van zieke Naomi

5 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Voor heel veel mensen is het lied 'Ik zal er zijn' een troost en bemoediging. God zelf die belooft aanwezig te zijn. Hij is erbij. 'Onnoembaar aanwezig', zegt de tekst. Ook bij Albertina de Jong en haar dochtertje Naomi speelt het lied een belangrijke rol. Naomi, nu 4 jaar oud, werd vorig jaar ernstig ziek.

Tumor

Vanaf de zomer 2017 verandert Naomi van een stralend en vrolijk meisje in een kind dat gaat kwakkelen. Ze is moe, hangerig, heeft oorontstekingen, hoge koorts. Acute buikpijn ’s avonds en ’s nachts. Overdag is het dan weer weg dus het beeld is onduidelijk. Wel heeft ze erg veel pijn. Meerdere keren bezoekt Albertine met haar kind de huisarts. Ze kunnen weinig vinden en doen. Na weer een nacht met veel pijn doet Naomi’s vader, die zelf arts is, op zondag een buikonderzoek. Hij voelt een grote massa in haar buik. Albertina: “Ze was eenmaal thuis na het onderzoek bij de huisarts aan het gillen van de pijn, helemaal overstuur en ze werd gelig. Uiteindelijk kregen we een spoedverwijzing . De volgende dag zaten we in het ziekenhuis. Na een hele dag onderzoeken,  kregen we aan het eind van de dag de uitslag. Er zat een tumor op haar nier van 19x 10cm. Zelfde week startte de chemo’s.”

Andere dimensie

“Je krijgt een ander leven, andere dimensie, een andere laag. Andere dingen worden belangrijk. Maar vanaf het begin af aan hebben we gevoeld dat Gods armen om ons heen zijn. We zingen heel veel in ons gezin. ‘Jezus is de goede Herder’ was favoriet van Naomi. Op donderdag kregen we de uitslag. De dienst op zondag ging over de Herder en alle liedjes die we regelmatig zingen in ons gezin, werden aangehaald. Wij konden bijna niet meer bidden maar dan besef je: God weet ervan af. We weten niet hoe het af loopt, maar we hoeven het niet alleen te doen. God zijn armen zijn ons heen. "

'Ik zal er zijn'

"We kenden het lied 'Ik zal er zijn' helemaal niet. Maar toen luisterden we  het voor het eerst. Daarna heb ik het vaker aangezet. Naomi reageerde er heel erg op. Ze kon hem zelf snel meezingen, soms in de verkeerde volgorde. Alles zit erin. Als de angst toeslaat, dan word je even vastgepakt. Dan besef je: er is Iemand die boven dit staat. Leef nu, vandaag, er is Iemand die voor je is. Aan God hoef je niet te twijfelen, Hij is zo ontzettend trouw. Dat wat daarin geschreven staat, dat is genoeg."

Laatste chemo

We zijn bijna een jaar verder. Hoe is het nu met Naomi? Albertina: "Naomi is vanaf half augustus klaar met de chemo behandeling. Nu krijgt ze om de drie maanden controles. Het laatste onderzoek is inmiddels weer even geleden maar we kregen de uitslag dat het er allemaal goed uitzag. Natuurlijk een enorme opluchting maar voor ons nog te vroeg om helemaal blij te zijn. Laat het eerst maar eens even een poosje goed gaan.
Naomi is vooral veel en erg moe. Verder zien we een erg vrolijk en blij meisje dat heel erg geniet van het kind zijn. Haar haartjes beginnen nu te groeien, en daar wordt iedereen blij van. Ze is er zelf ook zo trots op."

De troost en bemoediging die het lied geeft voor Albertina en haar dochter Naomi gunnen we natuurlijk aan iedereen.

'Ik zal er zijn' - Nederland Zingt dag 2016

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--