Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip: Bijzondere oorlogsverhalen worden liedjes in de 'Muzikale tour van de vrijheid'

2 mei 2022 · Leestijd 4 min

Het is weer de week van 4 en 5 mei, twee dagen die tekenen dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Sterker nog: de laatste wereldoorlog is nog geen eeuw geleden! Speciaal voor deze week is er prachtige serie gemaakt waarin het verleden wordt verbonden aan het heden: Ontmoetingen met mensen met een bijzonder levensverhaal getekend door oorlog, monden uit in prachtige liedjes. Zet je doos met tissues alvast klaar.. je houdt het niet droog!

Nederlands oorlogsverleden

Voor deze serie sloeg de EO de handen ineen met Omroep Gelderland. Samen gingen ze aan de slag met dit prachtige concept. De band Navarone, singer-songwriters Joe Buck en Chris Hordijk en zangeressen Coosje Smid en Laura van Kaam gaan langs bij mensen met een verhaal. De jonge Gelderse muzikanten horen verhalen die gaan van het bombardement op Nijmegen tot een recente vredesmissie, en van de strijd in voormalig Nederland-Indie tot de deportatie van joodse Nederlanders.

In iedere aflevering ontmoet één van de muzikanten iemand met persoonlijke herinneringen aan één van deze historische gebeurtenissen. Dit verhaal en de muziek die hen heeft geïnsprieerd tijdens of na deze periode, vormt voor de muzikanten de basis voor een nieuw, speciaal geschreven nummer. In hotel De Wereld in Wageningen, een iconische oorlogslocatie, zullen deze nummers voor het eerst ten gehore worden gebracht. De muzikale vertolkingen verbinden zo de gebeurtenissen uit het verleden met het leven van de generaties van nu.

Herinneringen

Hieronder een overzicht wat er in elk van de vijf delen te zien is:

Zangeres Coosje Smid maakt een muzikale ode voor de tante van Ada Terpstra. Als verpleegkundige in het Apeldoornsche Bosch, werd tante Adèle samen met bijna 1300 patiënten van de Joodse Psychiatrische instelling naar Auschwitz afgevoerd.

De Nijmeegse rockband Navarone ontmoet Bart Janssen. Als baby overleeft Bart ternauwernood het bombardement van 22 februari 1944 op de Nijmeegse binnenstad. Ondanks het feit dat Bart hier geen actieve herinneringen aan heeft, draagt hij de impact van deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag met zich mee. De bandleden van Navarone verwerken zijn verhaal tot een nieuw lied.

De vader van Adam Versteeg werd gefusilleerd omdat hij een van de leiders was van een staking in Oost-Nederland. Zij wilden zo voorkomen dat Nederlanders werden ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Laura van Kaam, winnares van The Voice Kids, verwerkt deze oorlogservaring in een speciaal voor Adam geschreven nummer.

Het verhaal van oud-marinier Robin Imthorn maakt indruk op zanger Chris Hordijk. Robin vertelt de muzikant over de traumatische gebeurtenissen tijdens één van zijn missies in Afghanistan. Chris verwerkt het verhaal van de oud-marinier in een bijzonder lied.

Als laatste ontmoet singer-songwriter Joe Buck, Josine van Aggelen. Als 7-jarig meisje zit Josine, op 3 maart 1942, samen met haar ouders in een vliegboot uit het Indonesische Java. Bij een Japanse luchtaanval komen haar beide ouders om. Josine wordt op wonderbaarlijke wijze gered. Joe Buck vertolkt haar ervaringen op bijzonder wijze in een nieuw geschreven nummer.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hotel De Wereld

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel De Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel 'Stad van de Vrijheid'. Er kwam een einde aan vijf jaar 'onvrijheid', een litteken van een oorlog die de hele wereld verscheurd had.
Deze iconische locatie is uiteindelijk de plek waar de muzikanten hun nummers voor het eerste laten horen aan de mensen die zij eerder ontmoet hebben.

Wanneer kan ik het kijken?

'Muzikale tour van de vrijheid' is een samenwerking tussen EO, Omroep Gelderland en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Het wordt uitgezonden van maandag 2 mei tot en met vrijdag 6 mei om 18.30 uur, bij de EO op NPO 2 en op dezelfde dagen om 17.20 uur bij Omroep Gelderland.

Gedeelten van de tekst en de foto zijn afkomstig van deze EO-pagina.

--:--