Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinga Bán is Thuisgehaald door haar hemelse Vader | "Geen betere plek dan bij Hem te zijn"

6 mei 2019 · Leestijd 4 min

Vanmorgen bereikte ons het verdrietige nieuws dat Kinga Bán is overleden. Op haar website staat: "De stad bruist, de mensen zingen. Een feest als nooit tevoren. Dan klinkt mijn naam, mijn nieuwe naam. Ik ben opnieuw geboren." We zijn dankbaar dat we zoveel mooie liederen van haar hebben gekregen. Ze heeft gezongen tot het einde. En door haar muziek zal haar getuigenis nog lang doorklinken.

Een voorbeeld voor velen

Op haar Facebookpagina en op het online condoleanceregister stromen de berichten binnen. Kinga was een voorbeeld voor velen. Haar levenslust, moed en haar getuigenis hebben veel mensen geraakt. Dat blijkt wel uit de vele duizenden reacties. Zo schrijft iemand: "Wij denken met diepe dankbaarheid aan wie je was. En aan alle gaven die je met ons deelde. Je oude naam zal niet snel vergeten worden." En een ander schrijft: "De wereld is een schitterend mens armer, maar nu ben je thuis."

Ook veel medemuzikanten uiten hun medeleven. Elly Zuiderveld schrijft: "Dag lieve Kinga, tot ziens..". En Bert Noteboom verwoordt op zijn facebookpagina: "Ik ben bij IK BEN... Kinga Bán is over haar lijden heen. En nu bij God, van wie ze zo vaak, mooi en op het laatst met moeite gezongen heeft: Ik ben en zal er zijn." Ook Martin Brand beschrijft zijn herinnering aan Kinga: "Een zuivere stem en eerlijk hart. Ik heb haar door de jaren heen regelmatig ontmoet en steeds weer vond ik die combinatie heel inspirerend." En "Ik koester alle mooie herinneringen die we samen hebben." zijn woorden van Adrian Roest, pianist van Sela.

Geen betere plek

Kinga is nu in de hemel, bij God. Waar ze al zo vaak van gezongen heeft tijdens haar leven op aarde. En aan alles zag je hoe ze verlangde naar de ontmoeting met God. "Er is geen betere plek dan bij Hem te zijn" klinkt in het lied 'Mijn Herder'. In november 2018 heeft Kinga dit prachtige lied nog op de Nederland Zingt Avond in Zwolle gezongen.

(de tekst gaat onder de video verder)

"Het missen wordt het grootst in de allerkleinste dingen."

Hoe groot het verlangen ook was, Kinga deelde met ons ook haar moeite met het loslaten van het leven hier. Ze zag op tegen het afscheid van haar man en kinderen. Over dat loslaten zingt ze in het ontroerende lied 'In goede handen': "Het missen wordt het grootst in de allerkleinste dingen." Taferelen van alledag, die zo gewoon lijken. Wat komt dat in een ander perspectief te staan, als je weet dat je het los moet laten. Kippenvel toen we de woorden voor het eerst hoorden en kippenvel als we er nu naar luisteren: "‘k Wou dat ik me altijd dichtbij jullie kon verstoppen. En dan stilletjes genieten van hoe jullie zouden worden. Maar ik moet het los gaan laten."

(de tekst gaat verder onder de video)

De muzikale nalatenschap van Kinga

Nog maar kort geleden, op Stille Zaterdag, verraste Kinga en goede vriend Elbert Smelt ons met een nieuwe video. Een lied waarin ze afscheid van elkaar nemen. Bekijk het lied dat zij samen zongen hier.

Via onze 'Kinga Bán-afspeellijst.' kun je nog veel meer mooie liederen van Kinga terugzien. We zijn dankbaar dat ze ons zoveel prachtige muziek heeft nagelaten. Elk lied van Kinga was een stukje getuigenis en zal ons nog lang helpen herinneren wie ze was. In haar lied 'Altijd welkom' klinkt de ontroerende slotzin "Als wij afscheid moeten nemen, weet dan dit: het is voor even." Dat is onze troost. Ze is nu Thuis en daar zullen we haar ooit weer ontmoeten.

27-07-1981 Kinga Bán 06-05-2019

Twee data. Waar maar 37 jaar tussen zit. Woensdag tussen 17.00 en 21.00 uur is er voor wie wil een gelegenheid om afscheid te nemen in De Lichtboog in Houten. Er is een online condoleanceregister geopend. De begrafenis vindt vrijdag plaats in besloten kring.

--:--