Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth prijst Engels tv-programma 'omdat het het Christendom als levend geloof laat zien'

25 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Begin deze maand maand vierde het Britse programma 'Songs of Praise', onze Engelse collega, het 60-jarig jubileum. Koningin Elizabeth prees het programma vanwege de steun die het haar geeft in haar geloofsleven.

De Koningin, bekend om haar zuinigheid als het gaat om reageren in de media, sprak zich vanwege het jubileum uit. Ze spreekt niet vaak over haar persoonlijk geloof in God, maar zag dit als de gelegenheid dit wel te doen. Door haar regeringsperiode heen is het christelijk geloof voor haar en haar gezin heel belangrijk gebleken. Haar verklaring, die ook in de jubileum-uitzending is bijgevoegd, zegt het volgende:

"Voor de afgelopen 60 jaar heeft Songs of Praise congregaties en BBC-kijkers over het hele Verenigd Koninkrijk samengebracht door samen te aanbidden. Door de tijd heen heeft het programma het christendom als een levend geloof laten zien, niet alleen door hymns en aanbiddingsliederen, maar juist door het laten zien van allerlei mensen die het geloof als middelpunt van hun leven hebben gemaakt.
Ik feliciteer Songs of Praise en iedereen die erbij betrokken is van harte met het 60-jarig jubileum."

Kijk hier de jubileum-aflevering terug:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Elke week kijken er zo'n 1 miljoen mensen naar Songs of Praise. De eerste aflevering was exact op 1 oktober 1961 en trok 12 miljoen kijkers. Sindsdien hebben zij bijna de 3000 afleveringen aangetikt, met meer dan 270 presentatoren. De langst zittende presentator zat er wel 30 jaar!

Er zijn veel bijzondere afleveringen gemaakt met thema's gerelateerd aan het geloof, zoals uitzendingen vanuit de Falkland eilanden, een gevangenis, een uitzending vanuit de 'jungle' in Calais, en de milennium-uitzending vanuit het voetbalstadion in Cardiff. Hieronder vind je de video van die laatstgenoemde uitzending van 2 januari 2000, met bijzondere vocalisten zoals Cliff Richard, en een heus concert met tientallen harpen:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ook in Nederland wordt Songs of Praise wel eens uitgezonden, oorspronkelijk door de IKON. Een leuk feitje, na de opheffing van de IKON in 2016 namen wij als EO het stokje van hen over en zenden wij het sindsdien uit.

Dit artikel is een Nederlandse hervertelling van een artikel van de Engelse BBC, te lezen via deze link.

--:--