Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Machteld getuigt van Gods trouw na jarenlang misbruik: 'Je kan pas echt verder als je vergeeft'

4 maart 2023 · Leestijd 4 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zingen en getuigen van Gods trouw is gemakkelijk wanneer het goed gaat in je leven. Maar hoe doe je dat wanneer het leven moeilijk is? Daarover vertelt Machteld van Diermen in onze uitzending. In haar jeugd maakte ze traumatische gebeurtenissen mee. De verwoestende gevolgen daarvan draagt ze jarenlang met zich mee.

Als Machteld tien jaar is, gaan haar ouders uit elkaar. Niet lang daarna wordt haar moeder opgenomen met ernstige psychische klachten. Machteld trekt in bij haar nicht. Daar is ze in eerste instantie heel blij mee: "Ik hield van mijn nicht. Ze was voor mij de moeder die ik miste. Zij nam wel de tijd voor mij en gaf me de arm die ik nodig had. Op dat moment was ze alles voor mij."

Misbruik

Al snel veranderde die geborgenheid, toen de man van haar nicht seksueel misbruik van Machteld maakte: "Hij kwam 's nachts mijn kamer in en dan gebeurde dat." Door deze traumatische gebeurtenis begon Machteld zichzelf af te sluiten. Ze kon er met niemand over praten: "Allereerst wilde ik mijn nicht geen verdriet doen. Ik hield echt heel veel van haar dus ik wilde haar geen pijn doen."

Ander mens

In die periode ging er veel stuk bij Machteld. Het misbruik veranderde alles: "Je wordt een ander mens. Er straalt geen geluk meer van je af. Het haalt eigenlijk het leven uit je vandaan."

Jarenlang worstelde Machteld in haar eentje met het trauma. De impact was zo groot, dat ze zelfs een zelfmoordpoging deed. Ze wilde van alles af zijn: "Ik had het gevoel dat niemand van mij hield. Dat ik het alleen moest doen en dat ik andere mensen in de weg liep."

Vergeving

Uiteindelijk doet Machteld alsnog aangifte. De dader wordt veroordeeld en Machteld dacht dat ze daarna weer verder kon met haar leven: "Maar dat werkt niet zo, daar kom je later achter. Je kan pas echt verder als je vergeeft. Dat heb ik ervaren."

Dankzij een bijzondere avond van de Alpha Cursus lukte het Machteld om te vergeven: "Op een gegeven moment was de Heilige Geest het onderwerp. Er kwam een spreker over vertellen. Ik hoorde het verhaal aan en dat vond ik prachtig. Maar er ging nog geen lampje bij mij branden. Totdat hij de woorden 'seksueel misbruik' en 'vergeven' in één zin zei. Toen wist ik: dit praatje is voor mij."

Machteld ervoer dat God haar hart aanraakte op dat moment: "Het voelde alsof een flatgebouw van me afgehaald werd. Voor mij kwam de bevrijding pas echt toen ik hem had vergeven."

Groot is Uw trouw

Twee dagen later kocht Machteld een kaartje voor haar misbruiker. Daar schreef ze op dat ze hem vergeeft: "Het bijzondere vind ik dat dat ik dat kaartje afgesloten heb met de woorden 'Groot is Uw trouw, o Heer mijn God en Vader'. En Joost mag weten waarom! Ik heb echt geen idee, maar dat kwam in mij op."

Die zondag mocht Machteld haar getuigenis delen in de kerk. Daar gebeurde iets bijzonders: "Niemand wist dat ik dat lied op het kaartje had geschreven. Maar het eerste lied dat we gingen zingen was 'Groot is Uw trouw, o Heer mijn God en Vader'. En dat is God, voor mij!"

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-113.

--:--