Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van slavenhandelaar tot strijder voor vrijheid: Het indrukwekkende verhaal achter 'Amazing Grace'

16 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Het is misschien wel een van de bekendste christelijke liederen: "Amazing Grace". Over de hele wereld wordt het lied gezongen. Het verhaal achter dit prachtige lied is het verhaal van John Newton. Deze voormalige slavenhandelaar vond op een wonderlijke manier zijn weg naar God. Zijn bekering veranderde niet alleen zijn leven, maar zette hem ook aan om de slavenhandel te verlaten en te strijden voor de afschaffing van slavernij.

John Newton werd geboren op 24 juli 1725 en groeide op in de omgeving van Londen. Hij had niets met de kerk of het geloof. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder.

Toen hij nog maar elf jaar was, werd hij van school gehaald om bij zijn vader op een schip te werken. Jaren later, op zijn 23e, begon John te werken op een slavenschip van de Royal Navy. Hij werd er later zelfs kapitein. In die tijd was slavenhandel heel gewoon. Het werd vanuit de Bijbel goed gepraat zelfs door de kerkelijke en politieke elite.

Hoop in de storm

De eerste stap richting het geloof zette John toen zijn schip werd overvallen door een verschrikkelijke storm. Hij riep in doodsangst tot God om hem te redden. Waar bemanningsleden om hem heen overboord sloegen, overleefde hij de ramp. Dat deed hem beseffen dat zijn leven niet in zijn eigen handen ligt. Het schip verging bijna, hij riep God om hulp en het schip werd gespaard. Vanaf dat moment ging John de Bijbel lezen en groeide zijn geloof.

Slavenhandel

In de loop der jaren na John's bekering nam hij afstand van de slavenhandel. Later werd hij zelfs één van de voorvechters van de afschaffing ervan.

Hij werd dominee en schreef het lied “Amazing Grace” in voorbereiding op een kerstdienst. Als we zingen: “Amazing Grace, that saved a wretch like me”, dan kijken we dus in de ziel van John. Een man met bloed aan zijn handen, maar die door de ontmoeting met Jezus compleet omdraaide. 

(Bron: Wikipedia)

Geniet van een prachtige uitvoering van 'Amazing Grace' in 360 graden

Lees ook over:

Geniet van een prachtige uitvoering van 'Amazing Grace' in 360 graden

Liedtekst

Amazing grace (how sweet the sound)
that saved a wretch like me!
I once was lost, but now I am found,
Was blind, but now I see.


'T was grace that taught my heart to fear,
and grace my fears relieved;
how precious did that grace appear,
the hour I first believed!


Through many dangers, toils and snares, 
I have already come;
't was grace has brought me safe thus far,            
and grace will lead me home.

The Lord has promised good to me,
His word my hope secures;
He will my shield and portion be,
as long as life endures.


Yes, when this flesh and heart shall fail,
and mortal life shall cease;
I shall possess, within the veil,
a life of joy and peace.


The earth shall soon dissolve like snow,
the sun forbear to shine;
but God, who call'd me here below,
will be forever mine.

--:--