Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn vader kon opeens weer zingen'

10 juni 2024 · Leestijd 2 min

Meer dan 20 jaar niet kunnen zingen, door verdriet verlamd. En dan op je sterfbed, in de laatste nacht van je aardse leven, al je krachten gebruiken om God te loven! Hoe bijzonder is dat! Bertram Lever vertelt bij de Muzikale Fruitmand dit bijzondere verhaal van zijn vader.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Ik was even koffie aan het zetten en ik dacht wat gebeurt hier nou', vertelt Bertram. 'Dit is ongelooflijk. Hij had eigenlijk geen zuurstof meer, geen kracht meer om te kunnen praten. Zo'n bijzondere ervaring!' Zeker omdat de man sinds het ongeluk van zijn jongste zoon in 2000 nooit meer gezongen had. 'Mijn broertje werd aangereden en raakte daardoor gehandicapt. Dat had een behoorlijke impact en vond mijn vader vanzelfsprekend heel moeilijk. Zingen werd ‘m niet meer.’

Maar nu zong zijn vader op zijn sterfbed toch echt 'Grote God wij loven U, Heer o sterkste aller sterken...'. 'Uit volle borst, heel duidelijk', zegt Bertram die nog altijd verwonderd is door wat er die nacht gebeurde. Hij zong twee coupletten van dit bekende christelijke lied en daarna zakte hij weer weg. 'Maar het feit dat hij het op kon brengen om dit lied te zingen, gaf mij heel veel kracht', vertelt Bertram. 'Ik had echt het idee: Hij is vol vertrouwen op weg naar God.' En niet veel later, die ochtend rond 7 uur overleed de man.

Voor zijn moeder vraagt Bertram bij het NPO-Radio 5 programma de Muzikale Fruitmand nu juist dit lied aan, het lied dat zijn vader plots op het sterfbed begon te zingen, lied 413: vers 1 en 3: Grote God wij loven U. Ter bemoediging, want zij had en heeft het nog steeds zwaar met het verlies van haar man.

Tekst Grote God wij Loven U

Grote God, wij loven U,
Heer, o sterkste aller sterken.
Heel de wereld buigt voor U
en bewondert Uwe werken.
Die Gij waart te allen tijd,
blijft Gij ook in eeuwigheid.

Heer, ontferm U over ons,
open Uwe vaderarmen,
stort Uw zegen over ons,
neem ons op in Uw erbarmen.
Eeuwig blijft Uw trouw bestaan,
laat ons niet verloren gaan.

--:--