Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik ga slapen, ik ben moe', organist Arjan Breukhoven schreef muziek voor zijn stervende vader

6 mei 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In een nieuwe podcastaflevering van Alle Register Open vertelt de enthousiaste organist Arjan Breukhoven wat orgelmuziek voor hem betekent. Hij vertelt ook over de voor hem betekenisvolle werken, waaronder een muzikale bewerking van het bekende kinderliedje 'Ik ga slapen, ik ben moe'.

'Hartelijk welkom in de mooiste kerk met het mooiste orgel van de Randstad tot ver daar buiten', zegt Arjan enthousiast, op de bank van zijn thuisorgel in Berkel en Rodenrijs.

Verliefd op het orgel

Arjan zou eigenlijk het familiebedrijf overnemen en in de assurantiën gaan werken. Maar een kinderliefde maakte hem verliefd op het orgel. 'We hadden trouwplannen, 9 jaar waren we. Zij ging op orgelles, dus ging ik ook.' De verkering ging uit en het meisje stopte ook met de orgellessen, maar Arjan had zijn passie gevonden. Met succes maakte hij van orgelspelen zijn werk. Open vertelt Arjan in de podcastaflevering van Alle Registers Open over muziek die hem raakt, de veilige plek die het orgel bood in een tijd van pesten en zijn geloofsleven.

Want muziek is van grote waarde voor het geloofsleven van Arjan. Arjan voelt zich een instrument van de Allerhoogste. Hij bespeelt het instrument, maar hij denkt ook dat hij gebruikt wordt als instrument: Hij mag iets van Gods vertroosting en liefde doorgeven in zijn orgelspel. Dat doet hij bijvoorbeeld bij uitvaartdiensten en natuurlijk tijdens het begeleiden van de Zondagse kerkdiensten.

Vader ziek

Zijn ouders waren zijn grootste fans. Met warme gevoelens denkt Arjan terug aan zijn kindertijd waarin zijn vader een belangrijke rol vervulde. 'Hij nam de tijd voor me. Elke woensdagmiddag ging hij bijvoorbeeld met me mee naar orgelles, ondanks zijn drukke bedrijvigheid met zijn eigen bedrijf.' Arjan's vader is lange tijd ernstig ziek geweest. 'Hij had 24 jaar reuma, de ergste vorm'. Drie weken voor zijn overlijden, schreef Arjan muziek op het bekende christelijke kindergebedje 'Ik ga slapen, ik ben moe'.

Vooral de regel 'Heere houdt ook deze nacht, over mij getrouw de wacht', raakt Arjan. 'Voor mijn vader is het heel lang nacht geweest. Maar hij had wél vertrouwen', zegt hij een ietwat geëmotioneerd. Zijn vader was op dat moment al te zwak en heeft het niet meer meegemaakt dat zijn zoon dit speelde, maar op de uitvaart heeft Arjan het lied wel doen klinken voor zijn vader. 'Daarbij heb ik zeker een traan gelaten. Je hebt maar 1 vader menselijk gezien, dat emotioneert je. En dan de betekenis van die tekst: zijn eeuwige rust is ingegaan.'

Reacties

Arjan speelt 'Ik ga slapen, ik ben moe' nog steeds op begrafenissen. En meer mensen raken ontroerd bij het horen van dit bekende kindergebedje op zo'n moment: 'Mensen herkennen het natuurlijk ook! Een van mijn familieleden was om het zo te zeggen "afgedwaald" en toen hoorde ik na afloop dat het hem erg geraakt had. Dat is mooi, als dat gebeurt met een liedje. Dat zijn van die momenten in je leven die je na zoveel jaar nog steeds raken.'

Beluister de podcastaflevering met organist Arjan Breukhoven in de video bovenaan dit artikel.

--:--