Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Organist Arjen Leistra speelt bijzondere bewerking Psalm 33: 'De muziek neemt je mee'

3 juni 2024 · Leestijd 2 min

Een lofpsalm puur sang: Psalm 33. Het is één van de favoriete psalmen van organist Arjan Leistra. In de orgelpodcast Alle Registers Open speelt hij een bewerking van Cornelis de Wolf die werkelijk prachtig is. Luister maar mee!

'De apotheose op het einde van het stuk is echt fantastisch in mijn ogen én oren', zegt de organist voordat hij het stuk ten gehore brengt. En dan gaan de registers open...

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Na het spelen van de Psalm is de organist zichtbaar ontroerd. 'Hij stuurt naar hoogtes hè, dit lied. Het neemt je gewoon mee!', zegt hij. In een nieuwe Podcastaflevering van de orgelpodcast speelt Arjen de gehele bewerking van Cornelis de Wolf van Psalm 33. Het stuk duurt ruim 7 minuten en is zeker het beluisteren waard!

Kunst én kerkmuziek

'De kunst en de kerkmuziek vinden elkaar in dit stuk. Daardoor spreekt het me heel erg aan', vertelt Arjen. En dat zijn eigenlijk ook de twee elementen die hem drijven als organist: het vakmanschap en het geloof. Ja, want zonder geloof kun je geen organist zijn, is eigenlijk wel zijn overtuiging. 'Het zou heel lastig Zijn om zonder geloof in een kerkdienst te functioneren', zegt hij. 'Je kunt je werk wel goed doen, maar als daar geen gevoel bij is, dan sta je daar toch een beetje buiten. Dan heeft het ten diepste niet zoveel zin meer.'

Zo vertelt hij dat hij als orgnanist bij een kerkdienst altijd probeert de sfeer aan te voelen en de verkondiging in een preek ook over te brengen in de muziek die daarna gespeeld wordt.

Interview en volledige versie Psalm 33

Beluister het volledige interview met organist Arjan Leistra in de Grote Kerk in Schiedam hieronder. Vanaf minuut 47 vertelt organist Arjen Leistra over de bewerking van Psalm 33 die hij vervolgens volledig speelt.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--