Ga naar inhoud Ga naar footer Ga naar submenu Ga naar zoekveld
Zoeken...
Word vriend

Organist en componist Dick Sanderman: 'Ik heb altijd een soort roeping gevoeld'

1 april 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hij is de eerste Nederlandse componist die twee complete koraalboeken plus een serie bewerkingen voor de 150 Psalmen heeft gecomponeerd: Dick Sanderman. Elsbeth Gruteke spreekt hem achter het Holtgräve-orgel in de Bergkerk in Deventer.

'Ik heb altijd een soort roeping gevoeld.. nou ja, roeping is een groot woord, maar een drang gevoeld om de amateurorganist een handreiking te bieden met bruikbare muziek voor de eredienst', vertelt Sanderman in een nieuwe aflevering van de podcast Alle Registers Open. 'Er zijn toch best wat organisten die van zichzelf weten dat ze goed kunnen spelen, maar voor wie improviseren niet echt hun ding is. Dus er is voortduren behoefte aan bruikbaar en speelbaar materiaal.'

We maken met Dick Sanderman een muzikale reis door zijn persoonlijk leven. Wanneer is de liefde voor het orgel begonnen? Waarom ontmoeten we hem bij het Holtgräve-orgel in Deventer? En welke muziek is verdiepend voor zijn geloofsleven? Sanderman speelt werk van Klaas Bolt, Ralph Vaughan Williams, Johann Balthasar Kehl, Johann Sebastian Bach en eigen werk.

Engeland

Muziek waarin het lijden van Christus centraal staat ligt Dick na aan het hart. Hij heeft diverse bundels gecomponeerd met muziek voor de Stille week, en ook orgelbewerkingen van aria’s en koralen uit de Matthäus Passion.

Misschien heeft zijn ervaring in Engeland daar iets mee te maken. 'De lat ligt daar hoog, men streeft daar naar perfectie. Er wordt daar op veel plekken op een hoogstaande manier kerkmuziek gemaakt. En dat boeit mij.' Hij vertelt de puurheid en ingetogenheid van de diensten daar diepe indruk op hem maakten. 'Dat ontroerd me vaak bijzonder.'

Bijna 50 jaar muziekschool Rijssen

De eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader. Zoals dat vaker voorkomt, was dat niet zo’n groot succes. Daarom ging hij toen hij 10 jaar was naar de muziekschool in Rijssen. Waar hij vervolgens al bijna 50 jaar aan verbonden is. Eerst als student, later als docent en directeur.

Dit en meer vertelt Sanderman in de podcast Alle Registers open, afgewisseld met prachtige orgelmuziek, live gespeeld in de Bergkerk in Deventer. Je beluistert de podcast in de video bovenaan dit artikel.

Over Alle Registers Open

In de EO-NPO Klassiek podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? De organisten spelen live op het orgel, afgewisseld met mooie gesprekken.

Misschien ook wat voor jou

Vriend van Nederland Zingt

We maken Nederland Zingt speciaal voor jou. Als vriend steun je de tv-uitzendingen en andere activiteiten van Nederland Zingt. Je bent al vriend vanaf €5 p/m

Mis niets van Nederland Zingt

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt luistertips en het laatste nieuws over onze uitzendingen en activiteiten.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--