Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Organist Susanna Veerman: 'Door muziek ben ik tot geloof gekomen'

7 maart 2024 · Leestijd 3 min

Haar moeder was niet gelovig en haar vader van huis uit katholiek. Toch kwam de Russisch-Nederlandse Susanna Veerman tot geloof. De poort daarnaartoe was de muziek, zo zegt ze zelf. Specifiek het bespelen van het orgel. 'In 2011 heb ik toen besloten om me te laten dopen', vertelt ze in de podcast Alle Registers Open.

Muziek is Susanna met de paplepel ingegoten. Het begon met piano spelen. Vooral haar moeder, die zelf uit Rusland komt, stimuleerde dat. En haar dochter had talent. Thuis in Nederland viel er voor haar al snel weinig meer te leren op dat gebied. Op 13-jarige leeftijd ging Susanne daarom naar Moskou voor een gedegen muzikale opleiding. Het orgel ontdekte ze op haar 20ste, vertelt ze met glimmende ogen.

Het orgel is bij uitstek een kerkelijk instrument. Maar de kerkelijke liturgie had ze niet van huis uit meegekregen, dus besloot ze zich daar in te verdiepen toen ze na haar tijd in Rusland aan het conservatorium in Amsterdam ging studeren. Eenmaal afgestudeerd speelde ze jarenlang in een katholieke kerk. Maar geloven deed ze eigenlijk niet. Wel trok de katholieke muziek haar. Zo bleef ze alsmaar nieuwsgierig naar de kerkelijke liturgie en ging ze zich ook verdiepen in de christelijke geloof. Uiteindelijk besloot ze zich in Amsterdam te laten dopen.

Beluister het verhaal van Susanna Veerman en de prachtige muziekstukken die zij ter gehore brengt in de nieuwe aflevering van de podcast Alle Registers Open.

Ga naar de podcast

Muziek speelt een hele belangrijke rol in Susanna haar geloofsleven. Door muziek wordt Susanna meer ontvankelijk en dat brengt haar dichter bij God. ‘Je zet je open als het ware en neemt daardoor alles dieper waar’. Muziek werkt tijdens een mis verbindend. Als je op het goede moment het goede stuk speelt qua sfeer dan kan dat heel diep gaan. Susanna geeft aan dat ze niet zonder muziek zou kunnen leven.

Over Alle Registers Open

In de EO-NPO Klassiek podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? De organisten spelen live op het orgel, afgewisseld met mooie gesprekken.

--:--