Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Orgelmuziek met de paplepel ingegoten: Alle Registers Open met Diederik Blankesteijn

10 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Diederik Blankesteijn (27) kreeg orgelmuziek met de paplepel ingegoten. Als klein jongetje ging hij al met zijn vader mee naar de kerk om de registers te bedienen. En nu is hij zelf een geliefd organist. Binnenkort komt er een cd uit met pianostukken van Franz Liszt. Wie is Diederik en wat kenmerkt zijn muziek? Dat hoor je in de 18de podcastaflevering van Alle Registers Open.

Elsbeth Gruteke reist af naar Nijkerk. Bij het Van Deventerorgel van de Grote of Sint Catharina Kerk gaat ze in gesprek met de jonge organist. 

Beluister hier de podcast met Diederik Blankesteijn

Van jongs af aan is Blankesteijn geraakt door klassieke muziek. Aan het conservatorium van Amsterdam studeerde hij piano en orgel. Jacques van Oortmerssen, Matthias Havinga en Pieter van Dijk waren onder meer zijn leermeesters. Maar Blankesteijn ontwikkelde door de jaren heen ook zijn eigen geluid. 

Diederik Blankesteijn vindt het daarbij belangrijk om muziekstukken die hij speelt goed te bestuderen. Wat voor gevoel zit hierachter? En waarom moet nu juist díé noot er staan? Zo probeert hij de intentie van de componist te achterhalen. Hij gaat op zoek naar diens inspiratie en laat die vervolgens zo goed mogelijk horen in zijn spel zodat mensen in de kerk het verhaal meebeleven. Als organist vindt hij het belangrijk om een schakeltje te zijn voor geloofsbeleving tijdens de eredienst.  

'Gedragen door de liturgie' 

Blankesteijn is betrokken bij de stichting NijKerkmuziek (zie www.nijkerkmuziek.nl) en kerkmusicus in de Lutherse Kerk van Utrecht. Mensen zeggen daar wel eens dat ze gedragen worden door de liturgie. Als alles een mooi geheel is en goed op elkaar aansluit, geeft dat een extra dimensie aan de dienst. De gemeenteleden hebben waardering voor de schoonheid van de muziek die er tijdens de eredienst klinkt, vertelt hij. Dat is voor hem als kerkmusicus belangrijk, tegelijkertijd inspireert het hem ook.  

Naast zijn werkzaamheden als organist en muziekdocent, legt Blankesteijn zich ook toe op het bewerken van klassieke muziekstukken voor het orgel. Onlangs heeft hij een cd met bewerkingen van pianostukken van Franz Liszt Liszt opgenomen. Waarschijnlijk komt die eind dit jaar uit.

De orgelpodcast

In de EO-NPO Klassiek podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? Bekijk hier alle afleveringen van de podcast Alle Registers Open

--:--