Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Orgelpodcast 'Alle Registers Open' met Elsbeth Gruteke start met tweede seizoen

Orgelpodcast 'Alle Registers Open' met Elsbeth Gruteke start met tweede seizoen

7 februari 2022 · Leestijd 3 min

Hou jij van orgels? Dan hebben wij goed nieuws, er is namelijk een heuse orgelpodcast. In 'Alle Registers Open' gaat theoloog en orgelfanaat Elsbeth Gruteke in gesprek met diverse organisten over hun passie voor orgelmuziek. Sinds gisteren staat de eerste aflevering van het nieuwe seizoen online.

Over de podcast

In het tweede seizoen van de EO-NPO Radio 4 podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? We reizen stad en land af op zoek naar inspirerende personen en verhalen.

In aflevering 1 gaat Elsbeth in gesprek met Ab Weegenaar. In de verdere afleveringen maakt ze naast met Ab Weegenaar kennis met Sander van den Houten, Véronique van den Engh, André van Vliet, Rien Donkersloot en vele andere talentvolle musici.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De eerste aflevering met Ab Weegenaar

In de eerste aflevering van de podcast Alle Registers Open gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met organist Ab Weegenaar. Al heel jong had het orgel een grote aantrekkingskracht op hem; zijn eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader, die 50 jaar organist was in Groningen. Op zijn 9e sloop Ab al stiekem de kerk in om – zo zacht mogelijk – op het orgel te spelen. Hoewel de route tot organist leek uitgestippeld, liet zijn levensloop toch anders. Elsbeth ontmoet hem achter het Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen.

De aflevering met Ab Weegenaar staat sinds gisteren online! Klik op deze link om de aflevering te luisteren. Wil je meer over hem lezen? Klik dan hier.   

Over presentatrice Elsbeth Gruteke

Elsbeth wordt op 23 januari 1965 geboren in Wageningen. Als kind woont zij een aantal jaren in Mozambique. Als 12-jarige komt zij tot geloof door een lerares die op een eenvoudige manier het evangelie uitlegt. Na haar vwo-eindexamen gaat ze Geschiedenis in Amsterdam studeren en komt ze na het afronden hiervan in dienst van de Evangelische Omroep. In 2015 rond ze haar studie Theologie af, om vervolgens 70% te gaan werken als predikant in de Protestantse Kerk Nederland en 30% bij de Evangelische Omroep.

cdn-image

Meer informatie

Wil jij de podcast luisteren? Klik dan op deze link om de eerste aflevering van seizoen twee af te spelen.

Meer lezen over Elsbeth Gruteke? Klik dan hier

--:--