Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paulien Vervoorn staat bewust stil in de veertigdagentijd: 'Ik zou deze periode niet meer willen missen'

1 april 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lange tijd had spreker en auteur Paulien Vervoorn niets met de veertigdagentijd. Ze zag anderen om zich heen wel heel bewust toeleven naar Pasen, maar deed daar zelf niet aan mee. Dat veranderde toen ze een boek over dit onderwerp schreef.

Paulien ging zich meer verdiepen in het lijden en sterven van de Heere Jezus, maar ook in het apart zetten van de tijd daarvoor: "Ik zou nu die periode niet meer willen missen! Het is voor mij een periode van meer focus op wat het Jezus heeft gekost. Een tijd van meer soberheid, verstilling en reflectie."

Omdenken

Bij de veertigdagentijd denken we snel aan dingen die we even niet doen. Maar Paulien vindt het ook mooi om te bedenken wat je wél kan doen in die veertig dagen. Wat extra kaartjes sturen bijvoorbeeld!

Een aantal jaar terug stuurde ze er elke dag één: "De eerste dagen ging dat natuurlijk makkelijk. Maar op een gegeven moment had ik zoiets van: wie ga ik nu weer een kaartje schrijven. Dan ga ik daarvoor bidden en soms kwam er wel iemand in gedachten waar ik normaal nooit aan zou denken. Het was soms ook wel verrassend!"

De dag rustig beginnen

Hoe Paulien die veertigdagentijd nu besteedt? Dat begint al elke dag bij het wakker worden: "Ik kan nog wel eens de neiging hebben om meteen mijn telefoon te pakken en naar social media ga. Dat doe ik in de veertigdagentijd heel bewust niet."

In plaats daarvan start Paulien haar dagen met een moment van bezinning en rust. Bijvoorbeeld op het strand, waar ze sinds kort dichtbij woont: "Soms ga ik gewoon lopen en stil zijn. Dan bedenk ik: ik loop hier niet alleen, God is bij mij. En dat ik gewoon in zijn liefdevolle aanwezigheid mag zijn. Dat werkt ontzettend relativerend. Dan vallen heel veel dingen weg."

Aan Uw tafel

Een lied dat vooral in de veertigdagentijd veel voor Paulien betekent, is Aan Uw tafel van Sela. "Het is echt zo'n lied dat ik op repeat kan zetten en maar blijf luisteren", vertelt ze.

We mogen aan tafel zitten bij de drie-enige God. En dat is heel bijzonder: Ook op de momenten dat ik maar doordender en bezig ben met mijn activiteiten. Of me laat afleiden door allerlei ander dingen. Hij is Degene die steeds weer als eerste start met zijn uitnodiging."

Bekijk het hele interview én het lied bovenaan dit artikel.

--:--