Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Psalm Project: 13 jaar rijkdom van Gods woord voor alle generaties

25 maart 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Woorden rechtstreeks uit de Bijbel zijn zo krachtig en sterk.” Dat ervoer Ariën Vink, zanger van The Psalm Project heel persoonlijk in 2009 toen hij ziek werd. Dat hun muziek met de bekende psalmteksten jaren later vele duizenden harten zou raken, had hij niet kunnen bedenken.

13 jaar lang bestaat The Psalm Project nu ongeveer. De band bestaat uit Suzanne van der Velde, Ariën Vink, Miranda de Vlieger, Arend Jansen, Luca Genta, Magdalena Karas, Wilkin de Vlieger en Eelco Vos. Eind september 2022 maakten de muziekvrienden bekend te gaan stoppen. In het programma Nederland Zingt brengen ze voor een van de laatste keren een paar van hun prachtige nummers ten gehore en deelt Ariën zijn persoonlijke verhaal.

Tranen

In 2009 werd Ariën ernstig ziek. Hij had een ontsteking aan zijn darmen en lag thuis te wachten op een operatie. De tranen rolden over zijn wangen toen hij de eerste opnames van The Psalm Project beluisterde. De woorden van psalm 139 “Heer die mij ziet zoals ik ben” op nieuwe muziek raakten hem. “Als ik het durf te geloven of soms misschien wel een beetje twijfel, mogen we de psalmen proclameren”, zegt hij. “Hier mag je op vertrouwen. Dat was voor mij het begin van The Psalm Project.”

Enorme rijkdom

“Ik ben opgegroeid met psalmen en gezangen”, zegt Ariën Vink. “Die zijn voor mij zo bekend en zo vertrouwd. Nu zing ik ze in een iets moderner jasje.” De enorme rijkdom van de woorden uit de Bijbel is ook muzikaal heel dichtbij zijn hart gekomen. En dat bij de harten van veel luisteraars die naar de concerten van The Psalm Project kwamen. Van alle generaties.

“Ik zag aan mijn ouders en mensen in de Gereformeerde kerk dat de psalmen heel veel voor ze betekenden.” Maar voor hemzelf, voelden die liederen begeleid op orgel met oud-Nederlandse woorden verder weg. “De huidige muziek zoals wij dat als Psalm Project maken, komt meer vanuit mezelf, vanuit mijn hart en vanuit mijn ziel.”

Internationaal bekend

The Psalm Project heeft in 13 jaar tijd veel nationale én internationale bekendheid gekregen. Onder meer in Schotland, Canada, Amerika en Duitsland is het project opgepakt, waar de liederen prachtig in het Engels en het Duits vertolkt zijn.

Een groot deel van de 150 psalmen zijn in een moderner jasje gestoken. Niet alle psalmen dus, dat komt omdat niet elke melodie zich leent om te arrangeren.

Bekijk bovenaan deze pagina de video van het volledige gesprek met Ariën Vink.

Nederland Zingt op Zaterdag terugkijken? Dat kan op https://www.npostart.nl/nederland-zingt/VPWON_1257897

Beluister in onze afspeellijst een aantal prachtige liederen van The Psalm Project
--:--