Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijdloze liederen gezongen door Jo Vincent

1 mei 2020 · Leestijd 2 min

Dit artikel is geïnspireerd door het persoonlijke verhaal van één van onze volgers.

Ook al was het oorlog, tussen 1940 en 1945 bleven concerten ‘gewoon’ doorgaan. In de eerste periode van de oorlog moesten muzikanten en artiesten zich aansluiten bij de ‘Nederlandsche Kultuurkamer’ en daarna mochten zij optredens blijven geven. Later moesten ze ook hun muziek laten controleren.

Een populaire Nederlandse zangeres die optredens bleef geven tijdens de Tweede Wereldoorlog, was sopraan Jo Vincent. Tijdens de oorlog gaf ze concerten, bijvoorbeeld in de Doelen in Rotterdam, maar ook in kerken. Daar zong ze klassieke liederen, veelal in het Duits, zodat het werd goedgekeurd door de bezetter.

Concerten bezoeken tijdens de oorlog

Het bezoeken van zo’n concert was natuurlijk prachtig in de zware oorlogstijd. Toch was het ook niet zonder gevaar. ’s Avonds mocht er geen licht te zien zijn, dus je moest in het donker naar een concert. Auto’s waren er voor de ‘normale Nederlander’ nauwelijks, dus je had geen andere keus dan te lopen of te fietsen. Ook goede fietsen waren schaars, omdat alle goede exemplaren door de bezetters in beslag waren genomen. 

Na de oorlog

Er zijn tijdens de oorlog geen opnames van Jo Vincent gemaakt. Na deze tijd heeft ze nog wel veel christelijke liederen opgenomen met haar ‘Jo Vincent kwartet’. Zij zongen met name psalmen, gezangen en liederen uit de Johannes de Heer bundel. Deze muziek werd enorm populair. Luister maar eens mee naar de volgende liederen van het Jo Vincent kwartet. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De liedkeuze van Jo Vincent is tijdloos. Veel van de liederen die zij al zong, nemen we namelijk bij Nederland Zingt nog steeds op. Wat dacht je bijvoorbeeld van de liederen ‘Ontwaakt gij die slaapt’ en ‘Daar juicht een toon’?

--:--