Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verborgen zegen: 'God vinden in de moeiten, te midden van je vragen'

28 februari 2024 · Leestijd 4 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In een nieuwe podcast-aflevering van Dit Is Mijn Lied neemt presentator Remco Hakkert het lied 'Verborgen zegen' onder de loep. Een 'wonderschoon' lied over het eerlijk zoeken naar God door de moeiten heen. Een vraag om wijsheid als God verborgen lijkt. 'Wie herkent dat niet?', zegt vertaler Harold ten Cate.

Foto: Rieke Schilder doet haar verhaal

'De pijn en ellende in mijn leven zijn uiteindelijk verborgen zegeningen geworden', vertelt Rieke Schilder. Ze doet openhartig haar verhaal. 'Op mijn zeventiende was ik een gevaar voor mezelf, want ik wilde niet meer leven. Ik kwam in een burn-out en ik wist het niet meer. Ik kon de last niet meer dragen.' Maar ze mocht ontdekken: 'Mijn enige uitweg was naar het kruis toe lopen'.

Heb je hulp nodig omdat je ook met zelfmoordgedachten worstelt? Je bent niet alleen. Bel: 0800 0113 of kijk op http://113.nl.

Hulpgeroep

'En dan zegt het liedje: al die tijd hoort U ons hulpgeroep en smeedt U een beproefd en diep geloof. En de regel ontroerde mij heel erg', vervolgt Harold die het lied van het Engels naar het Nederlands vertaalde. 'Dat ergens God juist in het verborgene bezig is te bouwen aan mijn geloof. Juist als ik er even helemaal niks van merk. Dan zeggen mensen: ik heb juist in dat dal zoveel geleerd.'

Dat was ook voor Rieke zo: 'Uiteindelijk heb ik in die donkere tijd God gevonden en is het licht gaan schijnen. En de zin 'dit zal nooit mijn thuis zijn' in het nummer raakt mij. Dan kan ik accepteren dat het hier niet altijd goed is en dat de pijn er soms nog is. Maar ook die hoop: dat er een dag is dat ik thuis mag komen. Ach, daar kan ik echt naar verlangen. Dat vind ik zo mooi!'

Als we zijn verlaten, of stukgeslagen door de tijd, herinnert onze pijn dat dit hier nooit, nooit ons thuis zal zijn.

Uit het lied 'Verborgen zegen'

Diep vertrouwen

Er staat heel veel wat-als-vragen in het refrein, vertelt Laura Story, de schrijfster van het oorspronkelijke lied 'Blessings'. 'Wat als Hij zijn zegen geeft door regen? Wat als Hij zijn zegen geeft door tranen? We gingen dus onderzoeken of het mogelijk was dat God ons zegende door juist níét te geven wat we graag wilden.'

'Ookal hebben we op het moment meer vragen dan antwoorden, dit weet ik zeker: juist door samen met Hem door het dal te lopen, voelen we een diepe intimiteit met Hem en merken we dat Hij ons zegent. Er ontstaat een diep vertrouwen op Zijn woord als al het andere in het leven vervaagd en juist daardoor voel ik me ontzettend gezegend.'

Muziek

Tussen de getuigenissen door hoor je de mooiste uitvoeringen van 'Blessings' gezongen door o.a. Pearl Jozefzoon, Lucas Kramer en Sera Noa. Beluister de podcast in de video bovenaan dit artikel, via de website van de NPO of via je favoriete podcastapp.

Beluister meer afleveringen van deze podcast

Over de podcast Dit Is Mijn Lied

Sommige nummers verwerven door de jaren heen een geliefde status. In podcast Dit is mijn lied worden de liederen, hymnes en gospels uit verschillende christelijke tradities besproken, ontleed en gevierd.

Elke aflevering staat er een lied centraal dat in verschillende uitvoeringen en fragmenten te horen is. Schrijvers, zangers en componisten delen hoe zo’n nummer tot stand komt. Bekende en minder bekende liefhebbers vertellen over hun verhalen en ervaringen bij dat specifieke lied. Het helpt om weer met nieuwe oren naar deze bijzondere liederen te luisteren.

--:--