Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier bekende spirituals

17 oktober 2018 · Leestijd 2 min

Deze week besteedt de EO een week lang, elke dag uitgebreid aandacht aan moderne slavernij. Misschien staat het ver van je bed af; maar het gebeurt nog steeds! Veel van de voor ons bekende 'gospelliederen' zijn geschreven door slaven of komen uit de tijd van de slavernij. In dit artikel een aantal bekende gospels op een rijtje gezet voor jou!

Spirituals

(Negro)spirituals zijn de bekende traditionele religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse zwarte slaven. De teksten zijn christelijk geïnspireerd, vaak met verwijzingen naar het Oude Testament. De melodieën zijn eenvoudig en verlopen in een swingend ritme. Oorspronkelijk werden deze liederen a capella (zonder instrumenten) uitgevoerd met onderscheid tussen een solist en een (meerstemmige) groep, waarbij een call and response-patroon gehanteerd werd.

Door het zingen van negrospirituals vonden de zwarte slaven troost voor de situatie waarin zij leefden. De stijl van de negrospirituals werd later overgenomen in de gospelmuziek. (Bron: Wikipedia)

--:--