Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Volgens hoogleraar Heino Falcke gaan wetenschap en Bijbel 'prachtig samen'

8 januari 2024 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Tijdens Drie Koningen komt alles samen: de schoonheid van de hemel en de nabijheid van God zelf', zegt sterrenkundige Heino Falcke. De hoogleraar legt uit waarom Bijbel en wetenschap 'prachtig samengaan' volgens hem.

'We mogen trots zijn op het prachtige verhaal in Genesis. Tot ieders verrassing in de wetenschap bleek het heelal ooit begonnen te zijn uit een klein puntje. Het heelal dijt uit. Zo ontstond de aarde, de planten en uiteindelijk ook de mens. Dat valt prima te rijmen met het scheppingsverhaal dat zo'n tienduizend jaar geleden geschreven werd voor een herder', aldus Heino.

Maar hoe zit het dan met de schepping van zes dagen, waar we in de Bijbel over lezen? 'Pas op de vierde dag ontstaan de zon en de maan die ons de tijd geven. De menselijke tijd komt dus pas later. Het gaat om zes goddelijke dagen en wie weet hoe lang die zijn?', antwoordt de hoogleraar.

Namibië

Op 6 januari was het Drie Koningen. De christelijke traditie gedenkt dan de reis van de drie wijzen uit het Oosten om het kindeke Jezus eer te bewijzen. Zij volgden een ster. Volgens Heino brengt dit verhaal alles samen. 'De sterrenhemel vertelt iets over de grootheid en de schoonheid van de Schepper. Maar het kerstverhaal gaat over de Schepper die dichtbij komt. Het kindeke Jezus: God die mens wordt. In het verhaal van Drie Koningen komt alles samen: de schoonheid van de hemel en de nabijheid van God zelf.'

Tijdens een reis naar Namibië raakt Heino persoonlijk onder de indruk van die schoonheid. 'Ik stapte uit de auto en zag daar ver buiten in de woestijn voor het eerst de sterrenhemel. De zuidelijke sterrenhemel is veel mooier en prachtiger dan hier. Het voelde alsof het speciaal voor mij geschilderd was op dat moment. Ik werd er stil van.' 

Bekijk het volledige gesprek met Heino in de video hierboven. Wil je de volledige tv-uitzending van zaterdag 6 januari, waar het verhaal van Heino onderdeel van is, terugkijken? Dat kan hieronder. 

Bekijk de volledige tv-aflevering terug
--:--