Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat als zwanger worden niet vanzelf gaat? Tjetien deelt een troostend lied

12 april 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ik zal nooit moeder worden, bij die gedachte had ze zich bijna neergelegd en toen gebeurde het wonder: zwanger! We spreken Tjetien Schuitmaker-Miedema over een kwetsbaar onderwerp. 'Mijn lichaam faalde', zegt ze. Hoe ga je er als vrouw mee om als kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is en welk lied is je dan tot steun?

'Ik heb me heel eenzaam gevoeld', vertelt Tjetien. 'Ik moest alles alleen doen. Mijn man mocht niet bij de onderzoeken zijn omdat het coronatijd was. Ik had ook geen mensen om me heen die hetzelfde meemaakten als ik. Ik dacht dat niemand me begreep.' Temeer daarom doet ze nu haar verhaal: om vrouwen die hetzelfde meemaken te helpen.

Het wonder

Het lied ‘Een weg naar U’ is in de periode van hoop en verdriet belangrijk voor Tjetien geweest. Vooral het gedeelte ‘Al is het wonder waar ik om bid nog uitgebleven, toch vind ik troost in dit geloof’ raakt haar. Bidden deed ze zelf veel om het wonder van nieuw leven, en ook de mensen om haar heen vouwden hun handen. Toch bleef het uit. En toen de ziekenhuizen op slot gingen vanwege corona en ze geen traject kon starten, zakte de grond helemaal onder haar voeten vandaan.

'Ik ben letterlijk op mijn knieën gevallen en heb gebeden: als dit de weg is die ik moet gaan en dat er geen kindje zal komen, dan accepteer ik dat. En in die maand ben ik zwanger geraakt.' Ze werd uiteindelijk dus natuurlijk zwanger zonder een medisch traject. Tjetien ziet haar dochter Yelena dan ook echt als een geschenk van God.

Slecht nieuws

Maar haar verhaal stopt hier niet. Het lied is, helaas, opnieuw belangrijk voor Tjetien geworden. Zij en haar man zouden graag een broertje of zusje voor Yelena willen, maar dat gaat niet zo vanzelfsprekend. ‘We hebben helaas slecht nieuws uit het ziekenhuis gekregen, dat het nog moeilijker gaat zijn dan voor Yelena. Ik heb de hele week zitten huilen. Weer het verdriet, weer die pijn, weer elke maand die teleurstelling.’  

Bekijk het volledige gesprek met Tjetien over de moeilijkheden die kunnen komen kijken bij het zwanger worden en de troost die ze vindt in muziek in de video bovenaan dit artikel. Daar beluister je ook het lied 'Een weg naar U' van Sela, uitgevoerd door koor Charis.

--:--