Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo mooi! Ballet en orgel blijken een prachtige combi

5 december 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is een unieke combinatie: orgelmuziek bij een balletvoorstelling. En hoewel het misschien niet voor de hand ligt, pakt het grandioos uit! De jonge organist en 'orgelambassadeur' Bob van der Linde vertelt er over in de podcast Alle Registers Open.

Beluister de podcast hier

Het raakte hem elke keer weer als de balletdansers in hun tutu’s het podium op kwamen. 'Het leuke is dat orgelliefhebbers ballet leren waarderen en balletliefhebbers maken op originele wijze kennis met het orgel', vertelt hij over de voorstelling van de zomer 2022 in kunstcentrum Atrium in Sneek.

Orgelambassadeur

Bob is zich er bewust van dat er steeds minder belangstelling voor het orgel lijkt te zijn. 'Er zullen genoeg organisten blijven om de grote plekken te bemannen, maar ook dat wordt al nijpend', zegt hij. Daarom werkt hij graag samen met andere muziek- en kunststromingen om de bekendheid van het orgel te vergroten. 'Met al die projecten probeer ik dan het orgel van zijn beste kan te laten zien. Ik denk dat er heel veel mensen rondlopen die niet weten dat het orgel een instrument is.' Dat moet veranderen, vindt hij. Bob is een echte 'orgelambassadeur' concludeert Elsbeth Gruteke. 

De passie voor het orgel groeide bij hem zelf door Roy Kroezen, bij wie hij als 12-jarig jongetje op orgelles zat. Roy is een groot voorbeeld voor Bob. Niet alleen als orgelleraar, maar ook omdat hij van hem leerde dat je met orgel spelen in je levensonderhoud kon voorzien. Dat wilde Bob ook. 

Foto: Bob van der Linde. Tekst gaat door onder foto.

IMG_7106

'Wondere wereld'

Elsbeth en Bob spreken elkaar in de Martinikerk in Sneek, bij het Schnitger Van Dam-orgel. De relatief jonge organist begon achter de piano, maar vond al snel zijn liefde in het orgel. 'Die wondere wereld van al die klanken en al die knoppen die je ziet. Het is mij blijven pakken', zegt hij. Inspirerend is het dan ook, dat hij met dit onmetelijke instrument nu de verbinding legt met dans en theater. 

Theater dus ook, want Bob heeft in het verleden veel theaterwerk gedaan voor de Stichting ‘Voor de wind’. Dit was een initiatief van zijn latere conservatorium-leermeester Reitze Smits. Het was een theatervoorstelling voor kinderen om ze kennis te laten maken met het orgel. Op deze manier werd geprobeerd om nieuw publiek aan te boren en het orgel een bredere culturele rol te laten spelen.

Bob vertelt nog veel meer over zijn persoonlijke muzikale passie en deelt prachtige muziek met ons in de nieuwe podcastaflevering van Alle Registers Open. In de video bovenaan dit artikel is te zien hoe ballet en orgel samen een prachtige combi vormen, in kunstcentrum het Atrium in Sneek. 

--:--