Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zorgeloos zingen in 5 stappen

26 augustus 2020 · Leestijd 3 min

In veel kerken mag weer gezongen worden, koren starten voorzichtig aan weer op. Misschien heb jij ook wel weer plannen om te gaan zingen, maar ben je bang dat het na al die maanden wat lastiger gaat. Om je te helpen hebben wij hieronder 5 stappen op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om zorgeloos te zingen.

Ter informatie: deze video's zijn in 2019 gemaakt, voor de coronamaatregelen.

Aflevering 1: Zingen en zelfvertrouwen

Wellicht herken je het wel: een zere keel, schorre stem dat moment waarop je die hoge toon net niet haalt. Gelukkig kan je hier iets aan doen! In deze videoserie Zorgeloos Zingen gaat Mirjam Bouwman langs bij zangcoach Gerja Wolf om voor ons uit te zoeken hoe het nou precies zit met die stem. Wil je nog meer uit je stem halen? Bekijk dan alle 5 de afleveringen! Zo kan je makkelijker, pijnloos en zorgeloos zingen. En vergeet het plezier hebben niet!

Tip 1: Je kunt door middel van inzingoefeningen het bereik van je stem ontdekken en uitbreiden.
Tip 2: Denk hoge noten alsof het lage noten zijn: ontspannen en met veel ademsteun.

Aflevering 2: Houding

In deze tweede aflevering van Zorgeloos Zingen vertelt Gerja over de houding die het prettigst zingt. Een goede houding is belangrijk en prettig, maar wat is nu eigenlijk een goede houding? Je ziet het in deze aflevering.

Tip 1: Het aannemen van een goede houding vergemakkelijkt het zingen en kan eventuele klachten verminderen.

Aflevering 3: Ademhaling

In deze aflevering legt Gerja uit op welke manier onze ademhaling het zingen eenvoudiger kan maken, zodat we wél bij die hoge noten kunnen komen en onze stem minder te verduren heeft.

Tip 1: Adem zo laag mogelijk door de buikwand los te laten
Tip 2: Wees je de komende week eens bewust van de manier waarop je ademhaalt: hoog of laag?

Aflevering 4: Stemverzorging

Zelfvertrouwen, houding en ademhaling. Allemaal belangrijke factoren die het zingen leuker en makkelijker maken. Een andere belangrijke factor om stemproblemen te voorkomen, is verzorging van de stem. Hoe zorg je ervoor, dat je stem niet uitgeput raakt na een tijdje zingen? En wat doe je als je ouder wordt en het zingen niet meer zo makkelijk gaat? Bekijk deze video voor tips om je stem goed te blijven verzorgen.

Tip 1: Dagelijks zingen helpt de stembanden soepel te houden
Tip 2: 'Lax Vox'-buisjes zijn online verkrijgbaar, je kunt eventueel een breed milkshakerietje gebruiken
Tip 3: Vocht is goed voor de stembanden, maar let op: zuivel zorgt vaak voor kriebel
Tip 4: Blijf met plezier zingen!

Aflevering 5: Samen zingen

Met de tips van zangcoach Gerja over zelfvertrouwen, houding, ademhaling en verzorging van de stem kun je lekker aan de slag. Maar op veel plaatsen zingen we samen met anderen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de samenzang mooier gaat klinken? En waarom is het zo belangrijk om samen te zingen? Bekijk deze laatste video in de serie Zorgeloos Zingen voor tips over samenzang. Misschien zijn deze tips wel extra belangrijk nu we niet dicht tegen elkaar aan staan of zitten tijdens de momenten waarop we samen zingen.

Tip 1: Wees je er eens van bewust hoe degene naast je zingt: kan je daar jouw stem bij voegen?
Tip 2: Kijk per lied eens naar de tekst: hoe kan je zingen, zodat de tekst tot zijn recht komt?

--:--