Ga naar zoekveld

Afscheid van de tijd

maandag 6 februari 2017

Openbaring 21:23

Hemels onderwijs op aards niveau

Openbaring 21:9-18

‘in gewone menselijke maat, die ook engelenmaat is.’ (vers 17)

In de laatste hoofdstukken van het boek Openbaring vind je een prachtige beschrijving van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Johannes vertelt hoe hij het hemelse Jeruzalem ziet neerdalen op de aarde. Het leven in de hemel en op de aarde, nu door de zonde gescheiden, zal worden herenigd. God zal bij de mensen wonen. Verdriet zal er niet meer zijn. God zal alle tranen van onze ogen afwissen.

Een engel laat Johannes vanaf een hoge berg het hemelse Jeruzalem zien. Een prachtige stad. Met gouden straten en paarlen poorten. Ook geeft de engel heel nauwkeurig aan hoe groot de afmetingen van de stad zijn.

Uit alles blijkt dat de engel niet alleen goed op de hoogte is van het leven in de hemel, maar hij weet ook alles van de aarde. Alles over de hemel wordt uitgelegd in menselijke taal en met behulp van menselijke begrippen. Johannes hoeft geen enkele keer te vragen om uitleg.

Neem bijvoorbeeld de afmetingen van de muur van de hemelse stad. 144 el, meldt de engel. De engel weet dat Johannes van jongs af aan gewend is in ‘ellen’ te denken. Zoals wij in meters. Ik denk dat als de engel het voor ons had mogen uitleggen, dat hij het in meters had aangeduid.

Engelenmaat is mensenmaat, wordt er gezegd. Alles van de hemel wordt beschreven ‘op ons niveau’ en in onze taal. Zoals een vader zijn kind op eenvoudige manier iets moeilijks uitlegt.

Engelenmaat is mensenmaat. De hemel past zich aan.

Een vierkante stad? Gouden straten en paarlen poorten? Geen licht van zon en maan? Het zijn maar beschrijvingen voor ons mensen. De werkelijkheid zal nog veel mooier en veel heerlijker zijn. Het zal boven onze aardse begrippen uitgaan. ‘Wat het oog niet heeft gezien en het oor niet heeft gehoord, wat in geen mensenhart is opgekomen, dat heeft God bestemd voor wie hem liefheeft.’ (1 Korintiërs 2:9)

Engelenmaat is mensenmaat.

Maar niet andersom. Dat moet je niet vergeten. Je kunt iets op een heel eenvoudige manier aan een kind uitleggen. Maar daarom is het nog niet eenvoudig. Dat moet een kind nooit vergeten.

Deze spreuk uit het boek Openbaring zet je aan het denken. Wat kunnen mensen stellig zijn: zo is God, zo is de hemel en zo zijn de engelen, zo zal het zijn. Alsof onze maat engelenmaat of zelfs de maat van God is.

Wat kunnen we zeker zijn, ook in het gesprek met anderen. Bijvoorbeeld in het gesprek met ‘eenvoudige gelovigen’. Mensen uit Nederland en zeker ook daarbuiten. Alsof onze maat, onze Nederlandse maat, engelenmaat is, Gods maat.

Laten we maar bescheiden blijven. Ook in dit opzicht kunnen we veel leren van engelen.

Paulus: ‘Ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt.’

Deel deze overdenking: