Ga naar zoekveld

Als het verleden een ketting is

woensdag 10 mei 2017

Exodus 20

Omgaan met het verleden

Jesaja 43:18-21

‘Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten.’ (vers 18)

Eveline heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Haar moeder overleed toen zij vier jaar oud was. Thuis werd er niet gesproken over dat verleden. Vader had het te druk met de slagerij en zweeg!

Pas na de dood van haar vader kon zij zich meer verdiepen in het verleden. In een kist vond ze foto’s en papieren. Eindelijk leerde zij haar eigen verleden kennen en ontdekte ze wie haar moeder was. Ze vond een dagboekje van haar en foto’s toen zij zelf nog klein was, verhalen over de oorlog en onderduikers. Haar ouders hadden in de oorlogstijd hun leven gewaagd voor anderen. Eveline kreeg een nieuwe kijk op haar ouders.

Helaas gebeurt het ook andersom. Je komt nogal eens mensen tegen met niet verwerkte trauma’s uit hun jeugd. Er zijn mensen die door hun ouders innerlijk beschadigd zijn. Ze dragen heel hun leven lang verborgen littekens.

Het volk Israël worstelde in de ballingschap ook met zijn moeilijke verleden. Zij waren ‘fout’ geweest. Ze hadden ooit gekozen voor de vijand. Erger nog, ze hadden God verlaten. De ballingschap was een soort kamp voor verraders. Ze hadden het gevoel dat God hen daarom verlaten had en vergeten was.

Wat doe je met een donker verleden?

De profeet Jesaja had namens God een opmerkelijk woord voor de wanhopige ballingen: ‘Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten – zie, Ik ga iets nieuws verrichten.’ Als er één volk is dat ervaren heeft dat dit woord van God waar is, is dat het volk van Israël. God bracht hen terug naar het beloofde land. Trouwens, zie je het niet tot op de dag van vandaag gebeuren? Na de donkere nacht van de Tweede Wereldoorlog kwam een nieuwe morgen. God bracht Zijn volk opnieuw thuis.

‘Zie, Ik ga iets nieuws verrichten.’ God wil helpen om het verleden te verwerken. God heeft gelukkig een antwoord op het verkeerde verleden van mensen. Wat God aan Israël beloofde, belooft Hij door Zijn Zoon aan heel de wereld: Hij zal álle dingen nieuw maken.

Wat dat laatste woord betreft: ik vind het altijd een geweldige troost dat er staat dat God het oude wil gebruiken als Hij alles nieuw gaat maken. Hij schrijft het verleden niet af. Maar Hij heelt. Hij maakt nieuw. Hij vernieuwt.

God maakt ook echt álle dingen nieuw.

Vraag - Het verleden laten rusten. Willen we dat, kunnen we dat?

Deel deze overdenking: